IZLOŽBA “REFLEKSIJE PRAISTORIJE U BRONZI”

IZLOŽBA “REFLEKSIJE PRAISTORIJE U BRONZI”

362
0
Podijeli

U Galeriji „Josip Bepo Benković” je povodom obilježavanja Dana Herceg-Novog i gotovo četiri decenije prijateljstva i saradnje sa slovenačkom opštinom Novo Mesto, otvorena arheološka izložba Dolenjskog muzeja, pod nazivom „Refleksije praistorije u bronzi” – Situlska umjetnost Novog Mesta.

Posjetioci mogu da pogledaju fotografije i opise bronzanih situla (ukrašenih posuda) koje su pronađene u Novom Mestu, a predstavljaju najviši umjetnički izraz i vrhunsko dostignuće Evrope u gvozdenom dobu.
Izložbu je, u prisustvu ambasadora Slovenije u Crnoj Gori Mitje Močnika, predsjednice i potpredsjednika Opštine Herceg-Novi Nataše Aćimović i Dragana Jankovića, otvorila predstavnica Opštine Novo Mesto, Sara Drašković. Ona je istakla da ove godine Novo Mesto slavi 650 godina postojanja i da je to dobra prilika da se na ovakav način obilježi 40 godina saradnje dva grada. Postavka predstavlja dio arheološke baštine, svjetskog ranga. Pozvala je Novljane da ih posjete jer im mogu pokazati još dosta toga na što su ponosni.
Izložba je priređena zahvaljujući saradnji opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju sa Ambasadom Slovenije u Crnoj Gori, uz podršku Dolenjskog muzeja, čiji je kustos, Borut Križ autor izložbe. On je rekao da je situlska umjetnost gvozdenog doba jedna od najvažnijih komponentni razvoja praistorijske umjetnosti u Evropi tokom prvog milenijuma prije nove ere.
– Novo Mesto je tokom čitavog prvog milenijuma prije nove ere, predstavljalo jedan od većih evropskih centara sa jakim i utvrđenim naseljem. Izložba prikazuje bogate predmete društva starijeg gvozdanog doba, proizvođača gvožđa, staklara, trgovaca, a prije svega knezova, elitnog sloja koji je imao uticaja u svim oblastima života. Na panoima su prikazani crteži i plaštovi svih situla Novog Mesta, kao i fotografije koje prikazuju detalje i pojedinosti na situlama, koje često ostaju neprimjetne, rekao je Križ.
Direktorica hercegnovskog Muzeja i galerije Nataša Tatalović je istakla da umjetnost u sebi nosi zajedničku potku, neminovan susret i prepoznavanje bez obzira na kilometre udaljenosti u sadašnjosti, na vijekove udaljenosti u vremenskom trajanju.
Za direktoricu Dolenjskog muzeja Jasnu Dokl Oslonik je otvaranje ove izložbe u Herceg Novom čast i zadovoljstvo. Rekla je da njihov Muzej ima pet kustoskih odjeljenja čija je primarna djelatnost je arheologija u kojima čuvaju predmete koji se smatraju najvažnijim u Evropi.
Izložba je otvorena do 20. novembra.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code