IZLOŽBA SLAVIMIRA STOJANOVIĆA U ĐENOVIĆIMA U “PAPAGAJU”

IZLOŽBA SLAVIMIRA STOJANOVIĆA U ĐENOVIĆIMA U “PAPAGAJU”

92
0
Podijeli

Izložba radova jednog od vodećih grafičkih dizajnera u regionu, Slavimira Stojanovića, otvorena je u restoranu “Papagaj” u Đenovićima, kao prvi u nizu planiranih kulturnih programa koji će u narednom periodu biti realizovani u tom objektu.

Otvarajući izlozbu književnik Miraš Martinović podsjetio je da je Stojanović podigao standarde grafičkog dizajna, ne samo u regionu, već i u Evropi.
Završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti u Beogradu, Školu za dizajn i primijenjenu umjetnost u Geteborgu u Švedskoj i Likovnu akademiju u Ljubljani. Radeći u poznatoj advertajzing kompaniji SAČI & SAČI, ostvario je značajan uspjeh kod nekih od najvećih svjetskih kompanija poput Mercedesa, Koka kole, Sonija… Dobitnik je preko dvjesta međunarodnih nagrada i priznanja. Njegovi radovi su postali dio kolekcija u muzjeu Pompidu u Parizu, Muzeju umjetnosti i reklame u Hamburgu i Muzeju plakata u Varšavi.
“Takođe je u srpski dizajn uveo modernu upotrebu tipografije. Pažljivim odabirom slova, bio je prvi koji je počeo da koristi neke fontove, smatrajući da slovo nije samo sredstvo verbalnog izražavanja, već ključni dio vizuelne definicije”, naglasio je Martinović.
Postavku izlozbe u Đenovićima čini 25 radova, koji su, kako ističe autor, njegove reakcije na svakodnevne životne situacije. Stojanović objašnjava da kao umjetnik izuzetno cijeni slobodu, i da mu ne odgovara timski rad u velikim kompanijama, gdje se tačno ne zna koliko je ko doprinio krajnjem rješenju nekog zadatka. Zbog toga je odlučio da radi samostalno i otvorio dizajnerski studio „Futuro” koji je brzo postao respektabilan na dizajnerskoj sceni u Evropi.
Radove Slavimira Stojanovica posjetioci mogu pogledati u narednih 15-ak dana.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code