Izložba u znak sjećanja na žrtve Hirošime i Nagasakija u Risnu

Izložba u znak sjećanja na žrtve Hirošime i Nagasakija u Risnu

2
Podijeli

Izložba fotografija i dokumenata pod nazivom „ Hirošima 1945 – Risan 2018 “, koju organizuje TO Kotor u saradnji sa Kapetanom Mihailom Ognjenovićem iz Risna biće upriličena na lokalitetu Rimski mozaici u Risnu, u ponedjeljak, 6. avgusta u 20 časova.

Fotografije i dokumemnti iz lične arhive kapetana Mihaila Ognjenovića posvećene su stradanju Hiroshime, prvog grada na svijetu koji je sravnjen sa zemljom u nuklearnom napadu prije 73 godine.

Picerija i restoran

Naime, američki bombarder B-29 “Enola Grey” je 6. avgusta, 1945. godine, u 8 sati i 15 minuta bacio na Hiroshimu atomsku bombu nazvanu “Little boy”, tešku četiri tone i dugu tri metra, te je na taj način sravnio grad sa zemljom. Bio je to prvi put u istoriji da je korišćeno nuklearno oružje. Tri dana kasnije bačena je bomba i na Nagasaki. Najveći dio grada uništen je udarnim talasom i spaljen u toplotnom talasu temperature četiri hiljade stepeni. Od bombardovanja poginulo je ukupno 140 hiljada u Hiroshimi i 74 hiljade u Nagasaki (spominje se i ukupna cifra preko 250 hiljada).

Ognjenović je bio među prvim Jugoslovenima koji je zajedno sa posadom broda “Trebinje” 1965. godine kročio na tlo razorenog grada.

Kako kaže, scene su se duboko urezale u njegovo sjećanje, a susrete sa Hiroshimom ovjekovječio je i u jednom segmentu knjige “Morski dnevnik”, u kojem je sabrao impresije sa morskih putovanja po cijelom svijetu.

Posjeta Hiroshimi je urezana duboko u njemu i godinama unazad oduživao se žrtvama na godišnjici bombardovanja, sa organizovanjem manifestacija i paljenjem svijeća na Gospi od Škrpjela u Perastu.

U muzičkom dijelu programa na Rimskim mozaicima nastupiće gudački kvartet Unique iz Podgorice.

2 Komentari

  1. Grehota je 300.000 civila, koji su poginuli u tim napadima. Ali bi uvijek trebalo makar spomenuti 4 miliona civila, koje je japanska vojska u prethodnim godinama ubila u Kini, Burmi, Vijetnamu, Laosu i ostalim susjednim zemljama. Smrt je smrt, bilo od nuklearnog oružja, bilo od metka ili noža. Mučenja i silovanja miliona da i ne pominjemo. Da nisu bačene te bombe, Japan bi se još godinama borio, i izgubio milione stanonika i vojnika u konvencionalnoj borbi.

    2
    1

Ostavite komentar

*

code