IZLOŽBA „ŽELJEZNICA U CRNOJ GORI KROZ VRIJEME“ U NOVOM SADU

IZLOŽBA „ŽELJEZNICA U CRNOJ GORI KROZ VRIJEME“ U NOVOM SADU

112
0
Podijeli

U susret jubileju „115 godina željeznice u Crnoj Gori” u Novom Sadu, u vestibilu putničke željezničke stanice, otvorena je Izložba fotografija „Željeznica u Crnoj Gori kroz vrijeme”, autora Josipa Webera iz Herceg Novog.

– Crna Gora, iako teritorijalno mala država, ima veoma zanimljivu i bogatu željezničku istoriju, koja je na lijep način prikazana ovom izložbom – kazao je izvršni direktor „Željezničkog prevoza Crne Gore”, Milojica Zindović. On je najavio da će se sljedeće godine u Crnoj Gori, obilježiti značajan jubilej 115 godina od dolaska željeznice u Zeleniku -Boku Kotorsku.
Generalni konzul Crne Gore u Srbiji, Miodrag Kankaraš je izjavio da je željeznica veliki sistem i važna žila kucavica koja spaja ne samo gradove i države, već ono najvažnije, ljude. Boki Kotorskoj je dolaskom željeznice omogućen izlazak u Evropu i dat je snažan zamajac celokupnom razvoju cijele Boke Kotorske.
Kankaraš je dodao i to da je Pruga Beograd-Bar od izuzetnog značaja za Srbiju i Crnu Goru i da je na njoj neophodno što prije uraditi remont kako bi se njome putovalo brže nego do sada.
Ove godine navršava se i 70 godina od početka kolonizacije Crnogoraca na vojvođanske prostore, podsjetio je zamjenik predsjednika Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, Branislav Sekulić. Željeznica u kolonizaciji odigrala je veliku ulogu i mnogima je otvorila vrata u svijet. Sekulić je rekao da će i taj jubilej biti prikladno obilježen prigodnim manifestacijama koje će organizovati Nacionalni savjet.
Predsjednik NVO „Monte Alpe Adria” iz Herceg Novog Josip Weber, je posjetiocima izložbe ispričao kako je ona nastala, kao i o akcijama koje će se u Zelenici i Herceg Novom organizovati povodom ovog željezničkog jubileja.
Sljedeće godine biće publikovana i nova fotomonografija o istoriji željeznice na crnogorskim prostorima, kao i treće izmjenjeno i dopunjeno izdanje fotomonografije „Željeznica u Boki Kotorskoj 1901-1968″.
Izložba u Novom Sadu će biti otvorena do sredine septembra, a nakon toga priliku da je vide imaće i građani Subotice i Vrbasa.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code