Izložba Zorana Bulatovića u Galeriji Josip Bepo Benković

Izložba Zorana Bulatovića u Galeriji Josip Bepo Benković

828
0
Podijeli

izlozba-zoran-bulatovic-plakatRetrospektivna izložba slika, grafika, crteža i instalacija poznatog hercegnovskog umjetnika Zorana Bulatovića biće otvorena u petak, 28. oktorba, na Dan opštine, u Galeriji Josip Bepo Benković u Starom gradu, u 19 časova.

–      Zoran Bulatović, jedno ime naše novske “scene” likovnosti o kojem nije dovoljno pisano. Ostaje u sjećanju njegova visoka prilika orlovskog nosa i razbarušene kose. Jedan umjetnik i –  jedna priča.

Picerija i restoran

Ono što prvo vidimo kad se suočimo sa slikama ili grafikama Zorana Bulatovića jeste žestok, ekspresivan gest i to da se na gotovo svakoj umjetnikovoj slici vodi borba forme i linije. Takođe, da je kolorit taman, ali „probijen“ intenzivnim kolorističkim partijama.

Bulatović je na drugom kraju linije koja ga povezuje sa Miodragom Đurićem Dadom, a gledajući njegove slike čini nam se i da „uranjamo“ u Fislijev košmarni svjet snova koji nas bude i ne donose spokoj – kazala je o postavci istoričarka umjetnosti Jasmina Žitnik.

Samo koju godinu ranije, njen kolega Bogdan Musović  je istakao da  Zoran Bulatović pripada onim umjetnicima, koji su tjeskobu likovnih disciplina, te ravan slike, crteža i grafike preveli u treću dimenziju. Bulatović je sve to preveo u obojenu plastiku i potpuno novu materijalizaciju, svojevrsne grafičke matrice – zapisao je, 2005. godine, o ovom preminulom novskom umjetniku  Musović.

Zoran Bulatović (1952-2015) je rođen u Kosovom Polju. Likovnu akademiju je završio u Prištini, u klasi Zorana Jovanovića, odsjek grafika.  Živio je i stvarao u Herceg Novom, a izlagao u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Holandiji.

Svoje djelo je prikazao na nekoliko desetina kolektivnih i samostalnih izložbi. Dobitnik je nagrade 17. Hercegnovskog zimskog salona, kao i Nagrade XXVII Likovni susret – Grafičke kolonije i grafičke radionice umjetničkih kolonija Jugoslavije 1980.-1988.

Izložba će biti otvorena od 28. oktobra do 20. novembra. Radno vrijeme Glerije je od 09-20 h.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code