Izložena djela Lubarde, Stanića, Prijića, Pravilovića, Berberovića, Tomanovića

Izložena djela Lubarde, Stanića, Prijića, Pravilovića, Berberovića, Tomanovića

2450
5
Podijeli

U galeriji „Novi to sam ja“ na Trgu Nikole Đurkovića večeras je otvorena izložba „Šest velikana i grad“, kao dio programa posvećenog Danu opštine Herceg Novi. Pred brojnom publikom izložena su djela velikana savremene crnogorske umjetnosti: Petra Lubarde, Vojislava Voja Stanića, Aleksandra Aca Prijića, Đorđija Bata Pravilovića, Luke Berberovića i skulpture Luke Tomanovića.izlozba-6-velikana-1 Sadržajem i izražajnošću ona navode svakog posmatrača na poseban doživljaj i interpretaciju, rekla je otvarajući izložbu istoričarka umjetnosti i kustos galerije Danijela Peško:

izlozba-6-velikana-3– Inspirativna i sadržajna, nadahnuta istorijom, religioznom tematikom, prirodom, Bokom, legendama i raskošnim mediteranskim motivima, u kojima su umjetnici pronašli veliku inspiraciju. Njihova djela odraz su velike stvaralačke energije i izrazite umjetničke individualnosti. Snagom umjetničke imaginacije, bogatim repertoarom motiva i tema, kao i autentičnim likovnim jezikom i izuzetnim likovnim umjećem ovi stvaraoci su dali veliki doprinos savremenoj crnogorskoj likovnoj umjetnosti – istakla je Peško.

Picerija i restoran

U sklopu postavke su radovi: “Bokeški motiv” Voja Stanića iz 1977. godine,  “Sv. Đorđe” Luke Berberovića iz 1997. godine, “Kuća na primorju” 1950. godine Petra Lubarde, “Igra masline i hrasta” 1960. godine Aleksandra Prijića, “Tre sorelle” 1971. godine Đorđija Privilovića, kao i skulptura “Logoraš sa Mamule” Luke Tomanovića iz 1953. godine.

Dio postavke su i negativi koji pokazuju Herceg Novi iz perioda 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka, a dio su bogate kolekcije studija Laforest.

galerija-novi-to-sam-jaIzložba će biti otvorena narednih 30 dana.

5 Komentari

  1. Izlozba je vrijedna za pogledati ali je i skromna. Organizator ni ovoga puta nije prisustvovao dogadjaju koji organizuje treba ih pohvaliti bas glasno.
    0    0
  2. Ne interesuje me čijaje kuća, pa da je i od brata premijera.Bitno mi je da se neko sjetio i na jednom mjestu prikazao stvaralašto šestorice umjetničkih velikana.Umetnika koji su stvarali i stvaraju u našem Novom a umjetnici su koje poštuje evopa i svjet.Tu su i negativi iz zbirke Laforest,fantastično i neprocjenjivo vrjedno za kulturu našeg grada,zato HVALA ORGANIZATORU!
    0    0

Ostavite komentar

*

code