IZMJENE ZAKONA O BORAVIŠNOJ TAKSI DOBILE „ZELENO SVJETLO“ SKUPŠTINSKOG ODBORA

IZMJENE ZAKONA O BORAVIŠNOJ TAKSI DOBILE „ZELENO SVJETLO“ SKUPŠTINSKOG ODBORA

167
0
Podijeli

Pojednostavljenje naplate boravišne takse i smanjenje sive ekonomije, koje je predviđeno izmjenama Zakona o boravišnoj taksi podržao je skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

Pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma, Olivera Brajović, saopštila je da se predloženim izmjenama i dopunama predviđa uvođenje paušalnog obračuna i plaćanja boravišne takse, koje za plovne objekte nautičkog turizma utvrđuje Vlada, a za usluge u domaćinstvima, seoskim domaćinstvima i kampovima – opštine.
Predlogom izmjena i dopuna povećava se gornji iznos boravišne takse sa 80 centi na jedan euro, čime se Crna Gora djelimično približila zemljama regiona.
Novine se, prema riječima Brajovićke, odnose i na bolju evidenciju davaoca usluga smještaja u plovnim objektima nautičkog turizma, kao i turističkog prometa u svim vrstama objekata za pružanje usluga smještaja. Novine predviđene predloženim izmjenama i dopunama odnose se i na usklađivanje sa zakonima o lokalnim samoupravama i o prekršajima, kao i na kompatibilnost sa zakonima o strancima, o registrima prebivališta i boravišta i o jahtama.
– Zakon o boravišnoj taksi nije bio usklađen sa Zakonom o prekršajima, pa se nije mogla sprovoditi kaznena politika. Predloženim izmjenama i dopunama to će biti omogućeno, istakla je Brajovićka.
Predsjednik Odbora i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović podsjetio je da Zakon o boravišnoj taksi neopravdano skoro četiri godine nije bio usklađen sa Zakonom o prekršajima. Predviđenim izmjenama i dopunama povećava se gornji iznos boravišne takse, ali donji ostaje na deset centi.
Poslanik Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, tražio je podatke o obimu naplaćene boravišne takse u proteklom periodu i očekivanom povećanju prihoda usvajanjem predloženih izmjena i dopuna. Brajović je saopštila da je 2013. godine po osnovu boravišne takse naplaćeno 3,8 miliona eura, a prošle 3,2 miliona eura. Naplata boravišne takse u prva četiri mjeseca ove godine je, prema njenim riječima, bolja nego u istom periodu prošle i kreće se na nivou od oko 200 hiljada eura.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code