IZOLOVANA SALMONELA KOD STUDENATA OTROVANIH HRANOM NA MAŠINIJADI U TIVTU

IZOLOVANA SALMONELA KOD STUDENATA OTROVANIH HRANOM NA MAŠINIJADI U TIVTU

140
0
Podijeli

Nakon što je od juče do danas registrovano 128 osoba sa tegobama gastro-intestinalnog trakta, uglavmom studenata na mašinijadi u Tivtu, smještenih u hotelu “Kamelija”, ekipa Instituta za javno zdravlje zajedno sa zdravstveno-sanitarnom inspekcijom i nadležnim epidemiologom dr Tatjanom Lalović započela je epidemiološko istraživanje.

Izvršeno je potrebno uzorkovanje namirnica i kontrola sanitarno-higijenskog stanja u hotelu Kamelija.
U Opštoj bolnici Kotor je bilo 24, a danas 21 hospitalizovan pacijent. Kako je saopšteno, svi su imali sljedeće simptome: groznicu, temperaturu, povraćanje, proliv. Do sada je registrovano 128 osoba sa tim i sličnim tegobama, no njihovo, kao i zdravstveno stanje svih hospitalizovanih je stabilno.
– Prema informacijama iz mikrobiološke službe Doma zdravlja Kotor kod četiri pacijenta hospitalizovanih na Infektivnom odjeljenju OB Kotor u stolici je izolovana bakterija salmonela, što se poklapa sa kliničkom slikom oboljelih. Mikrobiološke analize uzetih namirnica i briseva koje se obavljaju u Institutu za javno zdravlje su u radu. Nakon dobijanja rezultata javnost će biti informisana – saopštili su iz Instituta.
Inače, od juče u 10 h u Domu zdavlja u Tivtu gotovo da je bilo vanredno stanje, jer su pacijenti stalno pristizali i tražili pomoć, pa su sve ljekarske ekipe bile angažovane prekovremeno.
Iako sve upućuje da su studenti imali trovanje hranom, moguće paštom, koju su jeli u hotelu, u “Kameliji”, koja posluje u sklopu HTP “Mimoza”, kategorički tvrde, da strogo vode računa o higijeni. Oni su kazali i da su studenti kupovali jeftinu hranu i roštiljali na plaži i izvan hotela, na zarđalim žicama, te da je bilo i ilegalaca. Jer, je na konačištu bilo znatno više od 450 prijavljenih studenata Mašinskih fakulteta.
U “Kameliji” je, inače danas, došla nova smjena studenata.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code