Izrada elektronskih i pomorskih papirnih karata zahvaljujući donaciji Južne Koreje

Izrada elektronskih i pomorskih papirnih karata zahvaljujući donaciji Južne Koreje

1382
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Predstavnici Južne Koreje i Zavoda i  Sektora za hidrografiju i okeanografiju ostvaruju sve bolju saradnju na polju meteorologije, hidrologije, klimatologije i seizmologije, što potvrđuje već nekoliko sastanaka stručnjaka i donacija dva modula softvera CARIS.

Oni će našem Zavodu koristiti za izradu elektronskih navigacijskih karata (ENC) – S-57 composer i za izradu pomorskih papirnih karata – Paper chart composer sa jednogodišnjim održavanjem, u vrijednosti 20.000 eura.

Picerija i restoran

Razgovorima i predaji vrijedne donacije su prisustvovali novoizabrani ambasador Južne Koreje, Yoo Dae Jong sa otpravnikom poslova, Park Kichang. U ime Zavoda, sastanku su prisustvovali direktor Luka Mitrović i kapetan korvete, hidrograf Branislav Gloginja.
Prema riječima kapetana Gloginje, poklonjena dva modula softvera CARIS imaju veliki značaj za Sektor za hidrografiju i okeanografiju, jer zajedno sa multibim sistemom, kupljenim iz IPA projekta CoRE prošle godine, ispunjavaju uslove za hidrografske premjere i izradu karata prema IHO standardima.

Osim donacije, ugovorena je posjeta delegacije Zavoda Južnoj Koreji, gdje će biti potpisan Ugovor o saradnji između Hidrografskog instituta Južne Koreje i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, na polju meteorologije, hidrologije, klimatologije i seizmologije.

Ambasador Yoo Dae Jong je obavjestio direktora Zavoda, Luku Mitrovića, da Južna Koreja  školuje hidrografe B kategorije prema IHO-ICA-FIG standardima. Za sljedeću godinu obezbijeđeno je jedno mjesto za kandidata (kandidatkinju) iz Crne Gore. Školovanje je na principu jednomjesečnog usavršavanja tokom tri godine, nakon čega se dobija sertifikat o zavšenom školovanju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code