Izrada glavnog projekta za žičaru Kotor-Sveti Ivan povjerena Slovencima

Izrada glavnog projekta za žičaru Kotor-Sveti Ivan povjerena Slovencima

1451
1
Podijeli

Nakon uspješno završenog javnog tendera za izbor najboljeg idejnog rješenja vertikalnog transporta do tvrđave Sveti Ivan, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Ivo Magud i izvršni direktor firme Arti Future DSD Tivat, Marko Gal, svečano su u crkvi Svetog Duha potpisali ugovor za izradu glavnog projekta žičare.

potpisan ugovor zicara kotor 1“Realizacijom ovog projekta Uneskov Kotor i Crna Gora otkriće javnosti još jedan skriveni dragulj – nevjerovatnu ljepotu, spoj mora i planine gdje se u vremenskom intervalu od samo nekoliko minuta pruža nezaboravno iskustvo od morske vreline i žamora do savršenog mira i svježine zaleđa kotorskih zidina sa kojih se pruža jedan od najljepših pogleda na kotorski zaliv” – kazao je predsjednik Opštien Kotor dr Aleksandar Stjepčević.

Picerija i restoran

Za ambasadora Republike Slovenije u Crnoj Gori, Mitju Močnika je čast  što se saradnja dvije zemlje ovim projektom upotpunjuje u godini kada se obilježava dvadeset pet godina nezavisnosti Slovenije i deset godina obnove nezavisnosti Crne Gore. On je siguran da je Crna Gora našla pouzdanog partnera u slovenačkoj firmi Arti Future – Umjetnost budućnosti – Međunarodni institut za životnu sredinu hočko pohorje.

Nakon preseljenja industrije u grbaljsku privrednu zonu i izgradnje tunela ovo je za Kotor najznačajnija investicija, naglasio je direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Ivo Magud. On podsjeća da se radi o objektu turističke infrastrukture te da je ovo idealna prilika da se pristupi valorizaciji najznačajnijeg i najvrjednijeg dijela opštine kada je riječ o kulturno istorisjkom nasljeđu. Rok za završetak projekta je četiri mjeseca:

“Uporedo sa rokom završetka projekta i pribavljanjem potrebne dokumentacije–građevinske dozvole,radićemo na odabiru modela finansiranja. Vidjećemo da li ćemo se odlučiti za privatno javno partnerstvo ili za nešto drugo. Sve opcije su moguće, ali je sigurno suština cijele priče namjera da ova dobra zamisao i ideja ne ostane mrtvo slovo na papiru, već da se pretvori u lijepu stvarnost”,  zaključio je Magud.

Izvršni direktor firme Arti Future DSD koja posluje iz Tivta, Marko Gal, objasnio je da bi prema idejnom rješenju žičara trebalo da ima visinsku razliku oko 235 metara. Biće dužine od 400 do 450 metara, zavisno od pozicije gornje postave i od uslova koje će postaviti Unesko, kazao je Gal.

Prema smjernicama Zavoda za zaštitu spomenika žičara će  biti sakrivena iza zidina kako ne bi, objašnjava Gal, smetala pogledu na Stari grad.

„Mi smo napravili idejno rješenje žičare i animacije etno sela, zidina na San Đovaniju i garažne kuće. Obavezno uz gradnju žičare mora ići prilaz, parking i regulisanje saobraćaja u Kotoru. Sada kada smo potpisali glavni ugovor čekamo tehničke uslove na  osnovu kojih ćemo moći početi da projektujemo“, kaže Gal.

Kapacitet žičare biće  usklađen sa brzinom, koja će biti  od tri do šest metara po sekundi.

“Postrojenje ima dva grozda, tri kabine gore i tri dolje – koje će raditi po sistemu vage, dok će vrijeme vožnje biti tri do pet minuta. Kapacitet kabine ćemo projektovati između 10 i 15 putnika. Interes nam je da 600 ljudi do gornjeg dijela bedema bude prevezeno za jedan sat“, objašnjava Gal.

potpisan ugovor zicara kotor 2Direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara i članica žirija za odabir najboljeg idejnog rješenja vertikalnog transporta do tvrđave Sveti Ivan mr Anastazija Miranović podsjetila je da je Kotor i ranije imao žičaru koja nije bila na istoj poziciji.

„Kotor je svjetsko kulturno dobro i sa tih aspekata grad treba zaštititi i paziti kako bilo koja intervencija u prostoru ne bi ugrozila njegove  univerzalne vrijednosti. Kao članu žirija upravo mi je bila dodijeljena ta uloga – da posebno obratim pažnju na pomenuti segment. Naravno, kao istoričarka umjetnosti sam gledala taj estetski dio i mislim da smo našli pravo rješenje – da je pozicija i polazne i završne stranice upravo kao intervencija vrlo dobro uklopljena. Sve treba da prođe i određenu proceduru kod Uprave za zaštitu kulturnih dobara, a sve skupa će unaprijediti kvalitet života u Kotoru, dok ćemo sa zaštitarskog aspekta itekako voditi računa da sve bude kako treba”, kazala je Miranović.

Za izradu idejnog rješenja i glavnog projekta žičare do tvrđave Sveti Ivan Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora je za ovu godinu opredijelila 400.000 eura. Projektant je izabran konkursom u skladu sa smjernicama Uprave za javne nabavke.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code