Izradom nakita posao nalaze 26 Romkinja i teško zapošljivih žena Boke

Izradom nakita posao nalaze 26 Romkinja i teško zapošljivih žena Boke

1
Podijeli

Romi su najosjetljivija grupa ne samo u Crnoj Gori, već i u cijeloj Evropi, zato moraju biti u fokusu podrške, čulo se na prezentaciji projekta Povećanje zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih žena – Dorra Nuova u Herceg Novom.

Projekat, vrijedan 90 hiljada eura, proteklih šest mjeseci realizovali su NVO Mladi Romi, u partnerstvu sa NVU Ruke iz Herceg Novog.
Prva samostalna izložba unikatnog nakita i rukotvorina koje su u proteklih pola godine izradile 26 korisnica projekta, potvrdila je da se ova populacija može aktivirati i uključiti u društvo.
Za Romkinje, ali i teško zapošljive druge žene iz Boke, ovo je bila velika šansa da nauče da prave, a onda i da prodaju nakit, a one su je uspješno iskoristile. Neke od njih, Maja Mendegaja i Nazbija Šaćiraj, pričaju da su lako naučile kako se pravi nakit, te da sada mogu dalje same da kreiraju ukrase:
– Učimo sada jedna od druge. Niko nije sebičan, svako hoće da prenese znanje – kaže Maja, a Nazbija, koja je malo starija Romkinja, priznaje da joj ovaj posao ide malo sporije, ali ne odustaje, jer to je velika radost.
Projekat Dorra Noava pokrenut je u septembru i omogućio je da 26 teško zapošljivih žena, od kojih je 15 Romkinja, imaju zanat, posao i prihode, za koordinatora, Mehmeta Berišu ispunio je cilj.
– Ovo je doprinos unaprijeđenju ekonomskih i socijalnih prava Romkinja i ostalih dugotrajno nezaposlenih žena uključivanjem na tržišta rada i taj cilj je postignut – naglašava Beriša.
Predstavnica Direktorata za EU integracije, programiranje i implementaciju EU fondova Ministarstva rada i socijalnog staranja,Biljana Krstajić, ukazala je da su problemi zapošljavanja u Crnoj Gori isti kao u Evropi, ali crnogorska i evropska administracija imaju obavezu i odgovornost da pomognu svima koji su diskriminisani u pronalaženju zaposlenja.
– Nedovoljna uključenost žena, mladih i dugoročno nezaposlenih, predstavlja poseban izazov crnogorskog tržišta rada, a projekat Dorra Nouva ima jako veliki potencijal da podstakne samo tržište i da bude nastavljen – smatra predsjednica NVU Ruke, Maja Erenji.
Nakit koje su izradile vrijedne ruke teško zapošljivih žena i Romkinja iz tri bokeljske opštine, već je izložen, ili će biti na štandovima u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu.
Projekat su podržali Delegacija EU u Crnoj Gori, resorna Ministarstva i Zavod za zapošljavanje.

Picerija i restoran

1 komentar

  1. Blago vama kad su oni osjetljivi a nas narod nije osjetljiv u CG bolje bi bilo nasem narodu da napravite radna mjesta prvo pa ostalima ko stigne na red i ako stigne…zaslijepljeni crnogorski narode…brinite o svom narodu ne tudjem.

    1
    2

Ostavite komentar

*

code