IZVOĐAČ USLOVLJEN DA DO 1. MAJA UBRZA RADOVE NA KOLEKTORU – ČEKA...

IZVOĐAČ USLOVLJEN DA DO 1. MAJA UBRZA RADOVE NA KOLEKTORU – ČEKA ANEKS UGOVORA I FINANSIJSKU “INJEKCIJU”

0
Podijeli

Izvođaču radova na kolektorskoj i vodovodnoj mreži u Herceg Novom, turskoj kompaniji Ćeltikćoglu dat je rok do 1. maja da intezivira radove, posebno na dionicima na magistrali u Zelenici, kao i na Šetalištu, pa će shodno tom obavljenom poslu novi rok za finalizaciju posla biti 1. jul.

To je za naš radio potvrdio izvršni direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u opštini Herceg Novi, Milorad Velaš, nakon sastanka sa izvođačem, KFW Bankom i Vodacomom u opštini Herceg Novi. Očekivalo se i najavljeno potpisivanje aneksa na ugovor koji je istekao 17. februara.
– Aneks ugovora za izgradnju kolektorske i vodovodne mreže u Herceg Novom između izvođača turskog Ćeltikćoglua i Opštine Herceg Novi još uvijek nije potpisan, jer zahtijeva određene proceduralne postupke koji moraju biti razmatrani prije potpisivanja – obrazložio je i jedan od inžinjera firme Dahlem koja obavlja nadzor, Pavle Ječmenica.
U narednim danima će, nakon odobrenja KFW banke biti pripremljen aneks, koji će potpisati izvođač i investitor.
Od 35 km duge mreže izgrađeno je tek oko 42 odsto, od čega je testirano 25%. Uz to trebalo je izgraditi i osam novih i obaviti rekonstrukciju pet postojećih pumpnih stanica od Kamenara do Sutorine.
Ječmenica ističe da broj mehanizacije i radnika nisu parametri prema kojima Dahlem obavlja nadzor.
“Parametri prema kojima pratimo realizaciju obavljenog posla su postavljeni cjevovodi, njihova dužina, testiranje i konačan završetak posla”.
Nikšićkom podizvođaču Semper od nedavno pomaže i beogradski Millenium, međutim ni sada se ne radi na planiranih 20, već je aktivno samo 15 gradilišta.
– Iz opravdanih razloga biće sačinjen aneks ugovora, jer 148 zimskih dana u prošloj zimskoj sezoni su evidentni, odgovorio je nedavno na pitanje Radija Jadran direktor “Vodacoma”, Boris Vuković.
– U Herceg Novom imamo dva paralelna objekta, kolektor i postrojenje za preradu otpadnih voda, koja će biti završena u isto vrijeme. Jer, ipak je riječ o skoro 40 km mreže. Pored vremenskih uslova, bilo je tu nekih prepreka na terenu koje se ne mogu predvidjeti, kao npr. podzemne instalacije – kazao je Vuković.
Prema nekim informacijma i finansije su veliki razlog kašnjenja ovog kapitalnog poduhvata. Velaš tvrdi da je investitor sve svoje obaveze prema izvođaču ispunio. Do sada im je uplaćeno 7 miliona eura, u koje ulazi i avans od 2 milona i 778 000 eura. Propust izvođača je što po završenom poslu nije ispostavljao izvještaje.
– Tek kad ispostave takozvane “situacije” nadzoru, kao što je ispitivanje položenog cjevovoda, može doći do isplate, a mi smo do sada sve obaveze prema njima izmirili i novac za nastavak je takođe obezbjeđen – izričit je Velaš.
Posljednji izvještaj je ispostavljen u novembru prošle godine pa može biti da su dijelom i zbog toga u problemu, a sljedeća novčana “injekcija za oporavak” biće im isplaćena naredne sedmice.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code