Jabučnjak u Meljinama, nova lokacija za glavnu Autobusku stanicu u Herceg Novom?

Jabučnjak u Meljinama, nova lokacija za glavnu Autobusku stanicu u Herceg Novom?

6178
46
Podijeli

meljine-satelitNakon što su iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a izričito protiv glavne autobuske stanice na lokaciji Vatrogasne stanice u Meljinama, definitivno otpada rješenje koje su zagovorali u lokalnoj upravi, a Agencija za izgradnju grada pripremila i ozbiljan Elaborat provjere te lokacije i studiju ekonomske opravdanosti. Objekat u Meljinama na toj lokaciji je od prvog dana u funkciji vatrogasne jedinice i civilne zaštite i kao takav mora se koristiti samo za zaštitu i spasavanje, odnosno civilnu bezbijednost, poručili su iz Direktorata.

Kako je u toku izrada krovnog planskog dokumenta Opštine Herceg Novi, Prostorno urbanističkog plana, treba bar negdje ucrtati lokaciju za novu autobusku stanicu. Mogući predlog kojeg je nagovjestio na nedavnom pressu, predsjednik SO, Andrija Radman, jeste lokacija Jabučnjak, u Meljinama.

Picerija i restoran

– Postojala je ideja o nadogradnji Vatrogasnog doma, ili da se uz njega napravi Glavna autobuska stanica. Vatrogasni dom nije moguće dislocirati zbog strateških planova za ovu oblast na nivou države. Bila je ideja da se onda u okruženju izgradi autobuska stanica, ali je ona u ovom momentu još u fazi razmatranja. Ipak, više se odmičemo od te ideje, nego joj se primičemo – kazao je Radman. Zato je strateški postavljena nova lokacija za Glavnu autobusku stanicu.

radman-press-2610– Riječ je o lokalitetu Jabučnjak, preko puta Vatrogasnog, gdje treba napraviti nešto na većem prostoru i mnogo savremenije i bolje. Odmakli smo već u tom aktivnostima, najavio je Radman.

U svakom slučaju izmještanje skoro 6 decenija strare autobuske stanice u Hreceg Novom i gradnja nove ne ide lako. Nedostaju podesna lokacija, planska dokumentacija i urbanističko tehnički uslovi, pa je uz sve napore lokalne administracije da turistički grad dobije pristojnu autobusku stanicu vrlo moguće da će i sljedeće turističke sezone stari peroni čekati autobuse.

46 Komentari

 1. Autobusku teba ostaviti tamo gdje je sada. Samo treba podzemno napraviti dva nivoa ispod postojećeg u sklopu čega teba riješiti i parking. Ionako se prostor sadašnje autobuske mora urbanistički riješiti. Bukvalno bi se dobile tri ili više etaža. U sklopu tog proijekta bi se riješio i pristup sa glavne ulice ali i vertikalni pristup ( liftom ili na drugi način) do ul. Orjenskog bataljona. Na taj način bi se izbjegle nove kupovine zemljišta, a vjerovartno bi to sve bilo jeftinije nego kupovati jabučnjak. Sve to treba dati urbanistima da razrade. Ovo je malo revolucionarno, ali mislim da bi bilo dobro.
  0  0
 2. Ovi što se slažu sa gradnjom stanice u Meljinama radi izbjegavanja gužve, šta misle kako ce putnici stići do odredišta? Leteći? Pa još više ce se stvarati gužva jer će za svakog drugog putnika krenuti automobil da ga preveze. Dakle umjesto jednog autobusa na magistrali, imaćemo oko 20 automobila.
  2  0
 3. Biće skuplji taxi od Igala do meljina nego autobuska karta za drugi grad u Crnoj Gori. Sad mi recite da ima lokal, do kojeg opet treba doći s putnim torbama niz milion stepenica. Ideja je potpuno nepraktična i nije u skladu sa potrebama ljudi koji ne posjeduju svoje automobile. Ovo je mali grad, nije metropola. Uskladite autobusku sa potrebama lokalnog stanovništva i turista koji nas i dalje nekim čudom posjećuju.
  1  0
 4. znaci ne mogu a da se ne javim ovim gradjanima sa jednim pitanjem ?
  Jesu li gradjani rivjere gradjani drugog reda ?? kazete ocerace se i ovo malo turista koji dolaze busom ? a recite mi molim vas kako mislite da i drugi djelovi grada privuku turiste ako stavite stanicu na udaljenosti 10km od mjesta ? zamislite dolazi turista u bijelu i autobus staje samo u kotor ili hn na stanicu , mislite li da ce taj covjek ako se iskrca u igalo imati zelju na 40c da se vrace do bijele, djenovica kumbora ? izvinite na rijecima ali malo ste sebicni ! meljine je sto se tice rasporeda najbolja lokacija jer je podjednako udaljeno od sela kao sto su kameno , podi , od rivjere i na kraju od centra grada.
  1  0
 5. turiste sto stizu busom i treba smanjiti, njih uglavnom dileri hvataju i vode na divlje, pa neka im oni obezbede prevoz. One sto imaju rezervaciju, njih uglavnom neko saceka.
  Za #gradjanin nezainteresovani,
  Prostor sadašnje autobuske stanice treba pretvoriti u veliki javni parking… odlicna ideja, i da pocasni korisnici budu zaposleni u Opstinskim sluzbama i ostalim ustanovama, da ih kruzni mini bus razvozi do radnog mesta, onda bi stizali na vreme na posao a i oslobodili bi parking mesta koje sada koriste povlasteno… kad vec ne mogu da izmeste opstinu u Meljine, to bi bila revolucija!
  0  0
 6. Što je važno đe je autobuska kad svi osim maloljetnih i poneke starije žene imaju auta i ne pamte kad su ušli u autobus?Ovo su samo reakcije opozicije ,kontraša na sve,pametih koji se ne pitaju,a sve što bi mogli ne znaju .Ko je na vlasti neka sad radi sljedećih 14 godina što zna,potpuno je svejedno,svijet neće nestati,pa možda dođu i sposobni nekad na čelo,pa svi budu zadovoljni i sretni.Možda.
  0  1
 7. Who upravu ste, cataru nisam prešao od kada sam išao u školu. Davno je to bilo, a trajektom predjem stvarno rijetko. Ne sto neću već iz razloga sto sam poslom vezan zapadnije.
  Iskreno mi je drago da se interesujete da li je neko i koliko puta prešao trajekt.
  Iz najbolje namjere posto vidim da vam je to vrlo bitno, potruditi ću se da u sto skorije vrijeme podjem do metropole turizma Budve i predjem trajekt , ali redovnom autobuskom linijom.
  Svakako pretpostavljam da ga vi često koristite, sobzirom da ljude po tome klsificirate.
  A nije ni čudo kada je posjeta Delta Sitiju za mnoge postala prvorazredan dogadjaj.
  Ništa licno samo odgovor na prozivku
  S. P.
  0  0
 8. Meljine jeste najbolja lokacija za autobusku stanicu a mozda I za opstinu I sud jer se sve mora izmjestiti iz centra grada kako Ne bih ljeti dolazilo do kolapsa! Takodje I banke iz starog grada treba premestiti na teritoriju cijele opstine jer je nenormalno da su sve na jednom mjestu!
  0  1
 9. Ovo je aprilska sala,sta ste se primili kad ni od sutobuske nece nista da bude,sve se prica ali nista,a mi svi komentarisemo a oni se smiju,aprililiiii ?
  0  0
 10. Da li je moguće da oni uopste razmišljaju o Meljinama kao lokaciju autobuske stanice.
  Kako mislite da Vam turisti dodju do Igala Novog , taksijem ili lokalom. Van svake pameti. Otjerat će te i ovo malo gosti sto dolaze.
  Za gospodu koji pišu da autobuska stanica nigdje nema u centru grada, demant.
  Budva Podgorica u Crnoj Gori. Dubrovnik Split Zagreb u Hrvatskoj. Beograd Novi Sad Itd u Srbiji. Da ne nabrajam.
  Ustvari nemojmo se brinuti od ovog i tako nema ništa.
  1  0
 11. pa meljine su na pola puta izmedju igala i bjele ,vecina gosti dolazi iz pravca kamenara ili trebinja a poslije iskcaja putnika autobusi bi se mogli slat put kamenog da ne prave guzvu magistralom
  1  0
 12. Ponosna vlast, nema što!
  Ponos im neda da se autobuska pravi na lokaciji koju je odabrala bivša vlast, a što će izazvati saobraćajni kolaps, jer je autobuska uz sami kružni tok, to okačite mačku o rep. Blago narodu sa ovako divnim gradskim mozgovima!
  0  0
 13. @to je to
  kad se napravi stanica onda ce vjerovatno medjugrackim autobusima zabraniti stajanje po stanicama duz rivjere sto je i normalno jer tako i oni prave guzve i zastoje !
  ako to uzmes u obzir , a znas da se u gradu pravi turisticko naselje u meljinama , kumboru , onda imas dva izgradjena hotela u kumboru koji cekaju kolektor , treci treba da se pravi u pkb odmaralistu , djenovici imaju bas ogroman broj apartmana , baosici treba da se pravi veliki hotel isto carine rade , zager se vec dosta napravilo onda treba razmisljati da bi i tim turistima do igala bas bilo daleko a cijena ovog naseg taksija u ljetnjem periodu je kao da te nose ledja.
  0  0
 14. @bokelj
  Autobusima u 80 % slucajeva dolaze turisti a u Meljine nidje hotela, smestajni kapacitet meljina vrlo mali, a turista oce da nema mnogo voznje i tramakanja, vec da je odma tu
  Znam dabje i Igala ponuda sad slaba sto se hotela tice ali bolja je nego u Meljinama
  A svak ko Hercegnovljana ko ide iz grada autobusom moze ga cekat duz rivijere u svom mjestu, naravno u slucaju da ide put Kotora ili Trajekta

  Zamisli samo nedelja ujutro smjena i kad krene kolona iz meljina za Igalo
  0  0
 15. Odlicno rijesenje, mada je mogloda bude i zajedno sa vatrogascima,nije ovo New york,da svaki dan imaju aktivnosti. Ali u svakom slucaju samo naprijed neka se nesto krece,samo da se radi !!!
  0  1
 16. Ni u jednom velikom gradu glavna autobusa (železnička) stanica nije u centru grada, nego negde na periferiji, da se autobusi ne bi ”zaglavljivali” i stvarali gradsku gužvu – a do (od) glavne stanice je obezbeđen lokalni prevoz (gradski autobusi, taksi) u sve delove grada.
  I u HN je cilj da se u turističkoj sezoni izbegne ”gužvanje” autobusa kroz grad, zato su Meljine najoptimalnije rešenje. Na taj način bi se deo magistrale kroz grad, koji je u toku leta preopterećen i neretko u kolapsu, makar malo rasteretio.
  Naravno, uz stanicu treba napraviti i adekvatan parking za pristigle autobuse, koji ovde provode dan, a uveče se vraćaju nazad, odakle su pristigli.

  Prostor sadašnje autobuske stanice treba pretvoriti u veliki javni parking, a kroz Njegoševu dozvoliti saobraćaj samo javnog prevoza (gradski i turistički autobusi, taksi) i u ogarničenom vremenu (ujutro od 6 do 9) vozila za snabdevanje.

  Glupo je da se ovi u opštini pravdaju nekakvim urbanističo tehničkim uslovima – kada ih oni samo kroje i donose. Takvo opravdanje je izraz njihove nesposobnosti!
  Velike gradske autobuse treba zameniti mini busevima, koji bi češće saobraćali.
  Tako je to u svim velikim gradovima sveta.
  0  0
 17. Naravno da je normalno riješenje pored kružnog ma ulazu u grad… Svi turisti su dolazili i dolaziće sa te strane tako da je suvišna priča.. A ovima što traže autobusku u Igalu ili Sutorini želim da malo izađu van grada valjalo bi… Umjesto da podrže izmještanje i autobuske i opštine i svega iz jezgra grada oni bi sve nagurali na kamaru.. Lokal primitivizam… Glupost je bezgranična
  0  1
 18. za ove sto kazu da autobuska mora biti u igalu , ajde razmislite malo igalo je na kraju grada , treba li onda onaj sto zivi u bijelu da placa 15e taksi da bi dosao do autobuske ?
  ako uzmemo u obzir da na rivjeri zivi 50% gradjana onda treba i na njih pogledati.
  0  0
 19. autobuska stanica treba da bude u meljine. prvo sto je to negdje na sredini izmedju igala i kamenara, druga stvar autobuse treba maknuti iz grada da ne prave guzve , a ako se uzme u obzir da autobusi vecinom dolaze iz pravca rivjere i trebinja meljine je idealna lokacija.

  a sto se tice lokalne vlasti , pa za pare koje su prosuli za prijestonicu kulture mogli su pola stanice izgraditi. znaci mislio sam da od obrada i danijele nema gorih ali bgmi ovi su duplo losiji. pa kulturu su minimizovali , pola desavanja ukinuli a administraciju utrostrucili da lokalna uprava ljudima nema okle doprinose da uplati , pa u komunalnim preduzecima imate 10-15 radnika koji su stekli uslove za penziju a cekaju jer ne mogu krivicom opstinara.
  0  0
 20. Sramota sta pricas Radmene…A sve sto je obecano nista nije uradjeno,ne lazi vise ovaj narod…od autobuske kao i ostalih ibecanih radova nema nista,dovidjenja nas lijepi i unisteni grade…
  0  1
 21. ZA dvije godine ste jedino uspjeli da NE ostvarite planirano: HN EPK 21., Park Nezavisnoszi, kolektor, šetalište, autobuska stanica, obećana ulaganja u turizam (100 miliona kredita za hotele), nefunkcionalna ulična rasvjeta… Samo nastavite da maštate a grad propada li propada.
  0  0
 22. I tako presednik skupštine odlazi u prošlost. Od perspektivnog kadra odlazi u zaborav. Ideje opštinskih čelnika nisu na nivou djece iz vrtića. Tužno da tužnije ne može.
  0  0
 23. Planiranje nove lokacije autobuske od strane ljudi koji apsolutno ne razmišljaju o ljudima koji zaista koriste ovaj vid prevoza. Herceg Novi je u svakom slučaju marginalizovan grad, a sada ga stavljate napomene strani još više. Kolike će se samo kolone praviti od taksija (koji su inače preskupi), dok ljudi dodju do grada i Igala. Zar nije bolje da ljudi autobusom mogu stici do Igala, a ne da plaćaju dodatan prevoz i prave gužvu na taj način. Šta je sa nama koji radimo u Kotoru ili drugim udaljenim mjestima??? Nije nam svima lokal ispred kuće! Prinuđeni smo koristiti taksi, a sada ga i plaćati više, jer će autobuska biti veoma udaljena od Igala. Apsolutno se ne razmišlja o potrebama građana.
  1  0
 24. Imali ista sto obecase da zavrsise osim sto napunise opstinu nesposobnim pa za ove je Mandic Cvjetkovic Subotic Bigovic i drugi bili milion puta bolji i posteniji.
  0  0
 25. Ovo je komicno…kokiko ce se jos pricati?pola zivota slusam kako ce neko nesto preduzeti u ovom gradu…sranota i sprdnja…Radi li iko ista u toj opstini dolje?coravu autobusku planiraju 10 godina,kao i razne uzmjene DUPa…pi…odvratni su mi svi.
  0  0

Ostavite komentar

*

code