Javno stručno vođenje kroz 49. Hercegnovski zimski salon

Javno stručno vođenje kroz 49. Hercegnovski zimski salon

924
5
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_galerija_josip_bb_znakDo sada nije bila praksa, ali u kultnoj hercegnovskoj Galeriji Josip Bepo Beković uvode javno vođenje, u ovom slučaju, kroz 49.Hercegnovski zimski salon “Očuditi / začuditi”.
Sve zainterseovane kroz Salon će voditi selektorka, istoričarka umjetnosti, Ljiljana Karadžić, u subotu, 13. februara, sa početkom u 14 časova.
– Uvođenjem javnih stručnih vođenja koja su uobičajena praksa u respektabilnim muzejima i galerijama u svijetu, pa i u regionu, galerija „Josip Bepo Benković“ se pridružuje mreži progresivnih institucija kulture i doprinosi popularizaciji i boljem razumijevanju savremene umjetnosti – kaže direktor Đuro Beli Prijić.
Na salonu, osim crnogorskih umjetnika, izlažu umjetnici iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rusije i Ukrajine. Selektorka je željela da, kroz jedan od mogućih presjeka, prikaže aktuelna i vitalna kretanja na pluralističkoj likovnoj sceni. Ukrštanjem etabliranih, provjerenih i potvrđenih umjetničkih praksi sa svježim idejama mladih umjetnika, sklonih otklonu od tradicije i istraživačkom izletu u neotkriveno i nepoznato, kreirana je fuzija subjektivnih perspektiva autora i apostrofirana suštinska uloga imaginarnog.
Svi odabrani umjetnici su osim u lokalnim sredinama, učestvovali na važnim selektiranim internacionalnim izložbama, a čak troje izlagača je predstavljalo svoje države na Venecijanskom bijenalu.
Nagrade salona su dobili Siniša Radulović, Jelena Tomašević i Igor Bošnjak, a termin za samostalnu izložbu u galeriji „Josip Bepo Benković“ i rezidencijalni boravak u Doclea European Art Community dobila je Marija Šević.

5 Komentari

  1. Hmmmm,Hercegnovski zimski salon.Velika glad svih nas za mrvicama umjetnosti, me je opet odvela u nasu ljepu galeriju.Hercegnovski hram ljepote i filozofije .Nema tamo ni cara,a kamo li odjece,djece nema ni blizu.Igra formi i kako kaze Drajzer moja religija tamo nije.To nije oltar pred kojim se kleci (umjetnost) nema boginje kojoj se moli (ljepota).Nema ,nema, nema.A sta ima,e to cete morati sami otkriti!
    0    0

Ostavite komentar

*

code