Jedrenjak Jadran zaploviće opet u aprilu: Novo ruho od 1,8 miliona eura

Jedrenjak Jadran zaploviće opet u aprilu: Novo ruho od 1,8 miliona eura

7979
5
Podijeli

Remont školskog broda Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjaka Jadran u završnoj je fazi. Dok Jadranskog Brodogradilišta Bijela trebalo bi da napusti sredinom aprila, odakle će ponovo zaploviti ka matičnoj luci Tivat. To je za Radio Jadran potvrdio koordinator remonta na brodu, pukovnik Ljubomir Bojović:

Foto: Mitar Zloković

“Obavili smo završna dokovanja, izvršena je zaštita vanjskog dijela oplate i očekujemo da će radovi biti gotovi sredinom aprila. Nakon remonta, Jadran će biti vezan u gradskoj luci  Pine u Tivtu, a o njegovom prvom krstarenju, javnost će biti naknadno obaviještena”, kazao je Bojović.

Picerija i restoran

Ipak, njegova prva plovidba nakon remonta izvjesna je u ovoj godini, mada će, kako Bojović navodi, u najvećoj mjeri jedrenjak služiti Pomorskom fakultetu kao “poligon” za praktične vježbe studenata, odnosno obuku:

“Plovidba će sigurno biti i krstarenje, jer jedna od njegovih namjena jeste saradnja sa civilnim sektorom, prije svega Pomorskim fakultetima, Srednjom pomorskom školom i kadetima partnerskih zemalja koji će biti obučavani na brodu”, pojasnio je Bojović.

Jadran je u Brodogradilište iz Tivta stigao u septembru 2013. godine, a prema prvobitnom planu, svi poslovi na ovom, preko osam decenija starom jedrenjaku, trebalo je da budu okončani sredinom ljeta 2014.

Obim remonta u međuvremenu je proširen, iako to nije direktno uticalo na povećanje izdataka koje je Ministarstvo odbrane ranije odredilo:

“Istakao bih da su razlozi kašnjenja remonta uzrokovali povećanje obima remonta za 30% u odnosu na osnovni ugovor. Uštede su obezbijeđene zahvaljujući angažovanju brodske posade, za radove koje je trebalo da obavi Brodogradilište. Takođe, značajna ušteda je ostvarena umanjenjem na osnovu dodatnih sporazuma vrijednosti nabavke glavne opreme. Sve je ovo uslovilo da plan srednjeg remonta pređe u fazu glavnog remonta”, pojasnio je Bojović.

Na drugoj strani, realizacija remonta kasnila je zbog uvođenja stečaja u Brodogradilište. Ipak, bez obzira na proširenje remontnih radova, niti jedan euro više nije utrošen na njegovo “podmlađivanje”, što je u skladu sa osnovnim ugovorom i zaključcima Vlade Crne Gore, dodaje on. Nova oprema i svi radovi su obavljeni u vrijednosti su 1,8 miliona eura sa PDV-om.

Šta je sve „pretrpio“ stari jedrenjak?

Foto: Mitar Zloković

Podsjetićemo, četvorogodišnji remont obuhvatio je velik broj različitih poslova, ali i inoviranja opreme. Na brodu je izvršena zamjena svih sistema u mašinskom prostoru. Ugrađeni su novi brodski motor i tri agregata sa svim pratećim elementima, nove pumpe opšte službe, odnosno morske vode, zamijenjen je kompletan sistem cjevovoda i elektroinstalacija. Ugrađen je novi desalinizator većeg kapaciteta, kao i novi sistemi hidrofora morske i slatke vode. Nabavljeni su novi uređaji elektronske navigacije i splavova za spasavanje. Projektovana je i izrađena kontrolna kabina sa pultovima upravljanja i glavnom razvodnom pločom. Zamijenjeni su drveni elementi snasti, jarbola i koloturnika, kao i oštećenih drvenih elemenata palube. Kompletno je bojadisana oplata broda i unutrašnje brodske prostorije. Izvršena je rekonstrukcija sanitarnih prostorija na brodu.

Radi poboljšanja uslova života i rada na brodu, ugrađen je sistem klimatizacije za sve kabine i zajedničke prostorije na brodu, ugrađeni su novi kreveti i ormari u prostorima za smještaj studenata i mornara, sa novim dušecima i jastucima. Proširena je i renovirana brodska kuhinja, te nabavljene nove brodske komore za smještaj hrane. Zamijenjene su sve plafonske i podne brodske podloge.

Kooperanti

Foto: Mitar Zloković

Osim posade i radnika Brodogradilišta, za remontovanje starog Jadrana angažovano je nekoliko kooperantskih firmi iz Crne Gore i Hrvatske: Tehnos group Zagreb za ugradnju glavnog i pomoćnih motora, Interval Zagreb za ugradnju elektrorazvodne ploče i elektroinstalacija, Frigos Beograd za ugradnju sistema klimatizacije, Sloen d.o.o. Kotor za ugradnju podnih i plafonskih brodskih obloga i sanitarnih prostorija, Dekor Iva Nikšić za izradu i montažu enterijera, Frigo elektro Podgorica za ugradnju rashladnih sistema u brodskim komorama za smještaj hrane, Arsenal Rem Tivat i firma Naprijed za ugradnju drvenih elemenata palube, bakarska stolarija Linea Legno Kotor za izradu drvenih elemenata snasti i firma Krokon Zagreb za ugradnju i isporuku navigacijskih uređaja.

Kratka crtica o dugom životu „Jadrana“

Jedan od najstarijih jedrenjaka na svijetu, školski brod “Jadran” izgrađen je 1933. godine u Njemačkoj. Naručilac je bila Kraljevska mornaricu Jugoslavije.

Za gradnju je obezbijeđeno 90 % sredstava budžeta Ministarstva vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije. Ostatak je sakupila tadašnja jugoslovenska pomorsko-propagandna organizacija “Jadranska straža”.

Jedrenjak je 1991. bio jedini brod tadašnje Mornarice SFRJ, naslijeđen od Kraljevine Jugoslavije. Baza mu je bila u ratnoj luci Lora, u Splitu.

Kada se raspala SFRJ 1991. godine, brod je bio na velikom remontu u bivšem Arsenalu u Tivtu. Taj grad je i prva “Jadranova” crnogorska  luka, u koju je, tada novosagrađeni jedrenjak, uplovio 16. jula 1933.

5 Komentari

 1. Svaka čast da će brod “starac”opet ploviti i biti u funkciji. Taj brod je legenda i škola za veliki broj pomoraca,gđe su stekli osnovna znanja o jedrenjacima,moru i vjetru i ploviti sa široko razvijenim jedrima! Tako ga je lepo voditi,a tek secanja koja budi….?
  Ipak,sve u svemu,brod je u vlasništvu države,koja je za tako nešto imala najmanje prava! Ali,tko se to pita na ovim našim prostorima,gde je učinjeno toliko zločina i nepravde prema pojedincima,pa i pojedinim narodima!
  U svakom slucaju-SRETNA MU BILA PLOVIDBA I DA NAM PLOVI JOS DUGI NIZ GODINA!

 2. O školskom brodu “Jadran” “brinula” se vojska (JRM), a ne Hrvatska! Matična luka Tivat, održavanje Remontni zavod “Sava Kovačević” Tivat! Moj otac je radio na održavanju “Jadran”-a u “Arsenal”-u u Tivtu, u dugom periodu posle II svetskog rata!
  Sve pohvale državi Crnoj Gori što je imala volje, snage i sredstava za remont “Jadran”-a! “Jadran” je veoma vredan i značajan školski brod! Čuvajte š.b. “Jadran”

  20
  4
 3. Debeli novci. A postenije bi bilo da su ga vratili hrvatskoj koja se o njemu brinula 50.god. Uzgred da se i izvinu koliko su samo raznih plovila i vojnih i civilnih dovukli iz HR 1991.

  7
  26
 4. Dajete informacije nedorečene. Posebno oko novca za izgradnju. Zaboravljate (namjerno ili ne) da je sumu od 90% budžeta tadašnje VKJ činilo oko skoro 80% suma koju je Srbija dobila kao ratnu odštetu na konto prvog svetskog rata od Njemačke!

  6
  6

Ostavite komentar

*

code