Jedrima kroz vjekove: Fašinada kup Perast-Tivat 21. i 22. jula

Jedrima kroz vjekove: Fašinada kup Perast-Tivat 21. i 22. jula

605
0
Podijeli

Jedriličarski klub Lahor najavljuje za 21 i 22. jul međunarodnu jedriličarsku regatu 14. Fašinada Cup za klase Krstaš, Hobbie Cat, Blu26 i ojedrene barke.
fasinada kup 2016Regata će se jedriti u akvatorijumu Boke Kotorske na potezu od Perasta do Tivta. Preliminarne prijave se primaju on line do 20. jula. Registracija takmičara je istog dana od 16 do 19 h u Porto Montenegru (bivšem Domu Vojske), kao i 21. jula od 9 do 11 h na Glavnom gradskog trgu u Perastu. Raspis se može preuzeti na www.fasinada-cup.com.

Fašinada kup se oslanja na narodni običaj Fašinadu i kroz sportsko jedrenje, slavi bogatu pomorsku tradiciju Boke, koja je neiscrpna riznica predivnih starih manifestacija i narodnih običaja. Sigurno jedan od najatraktivnijih je Fašinada, drevni bokeljski običaj u slavu Gospe od Škrpjela i vještačkom ostrvu na kojem su zahvalni bokeški pomorci napravili hram Gospi u čast.

Picerija i restoran

Legenda kaže da su peraški ribari, na stijeni na kojoj je napravljeno današnje ostrvo, pronašli ikonu Bogorodice sa Hristom (koja se danas nalazi na glavnom oltaru) i u to ime odlučili da potapanjem kamenja i brodskih olupina izgrade ostrvo i na njemu crkvu. Od tada važi nepisani zavjet peraških pomoraca da se prije svakog “vijađa” potopi novo kamenje oko ostrva kao doprinos čvrstini podloge hramu njihove zaštitnice.

Reklama

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code