JELENA ĐAKOVIĆ: VODA ZA KAMENARE I BIJELU IZMJEŠANA – IZ REGIONALNOG I...

JELENA ĐAKOVIĆ: VODA ZA KAMENARE I BIJELU IZMJEŠANA – IZ REGIONALNOG I PLAVDE

88
0
Podijeli

Nakon saopštenja Regionalnog vodovoda, u kojem je decidno navedeno da voda koja se hercegnovskoj rivijeri doprema sa tivatskog izvorišta Plavda obustavljena 18. septembra zbog nezadovoljavajućih parametara, direktorka hercegnovskog Vodovoda Jelena Đaković, je ustvrdila da je dotok vode sa Regionalnog i tivatskog vodovoda ka Herceg Novom obustavljen još u četvrtak 17. septembra.

Ona ne želi da ulazi u razmirice između tivatskog i Regionalnog vodovoda, pogotovo ne „preko leđa” Herceg Novog niti hercegnovskog Vodovoda.
– Voda se ispituje na svaka dva sata i to ne radi samo naša interna laboratorija nego i Institut za javno zdravlje. Takođe Regionalni vodovod radi svoja ispitivanja. U četvtrtak 17. septembra, rezultati vode koja se preuzima na Kamenarima su bili takvi, da su hloridi bili veći od dozvoljene granice zbog čega smo automatski prekinuli preuzimanje vode s Regionalnog vodovoda, koji se miješa sa tivatskom vodom – kazala je Đakovićka novinarima.
Od petka građani Bijele i Kamenara imaju vodu iz našeg lokalnog izvorišta Opačica i sa Plata. Oni će ovu vodu dobijati sve do trenutka dok voda koja stiže iz Regionalnog i tivatskog vodovoda, ne pokaže zadovoljavajući kavlitet, objasnila je Jelena Đaković.
„Zbog povećanog saliniteta vode, bili smo primorani da tu vodu proglasimo tehničkom vodom. Ona je bila proglašen tehničkom vodom 17 dana u avgustu i osam dana tokom septembra, dok je u tokom ostalih dana bila potpuno ispravna za piće. Ne može se desiti da se voda kao takva pusti nekontrolisano u sistem, ona se ispituje i kontrolisano pušta ili ne pušta u sistem, kao što smo to uradili u četvrtak” kazala je Đakovićka.
Na naše pitanje, da li su 17. septembra obavijestili javnost o tome da su analize pokazale nezadovoljavajući kvalitet vode, koja nije bila za piće, te da su ovaj dio opštine „prebacili” na lokalno izvorište Opačica, odgovorila je potvrdno i da se ovaj podatak mogao naći na sajtu Vodovoda.
– Želim da pojasnim da voda iz Regionalnog vodovoda u Herceg Novi ne može da stiže sama. Da bi ona došla do Novog mora se koristiti dio tivatskog cjevovoda, jer Tivat ima potrošače u Lepetanima i riječ o izvorištu Plavda. Oni stoga moraju dio te Plavde pustiti u sistem sa vodom iz Regionalnog vodovoda, i to je razlog zašto dolazi do saliniteta i zašto dolazi do miješanja, jer je riječ o izvorištu koje zavisi od mora i od kiša, a s obzirom da cijelo ljeto nije bilo kiša, voda je zaslanila – objasnila je Đakovićka.
Ona je još dodala da postoji mjerač vode na Opatovu i mjerač protoka kod Sv Neđelje u Kamenarima, tako da se sva voda koja prođe oba mjerača fakturiše Vodovodu koji vodu plaća Regionalnom vodovodu, na osnovu ugovora sa Tivatskim i Regionalnim vodovodom.
Tvrdi da hercegnovski vodovod nije predvidio da će četiri mjeseca morati da preuzima vodu iz Regionalnog vodovoda.
Cijenu kubika vode koji dolazi iz Regionalnog i tivatskog vodovoda Novljani plaćaju 29 centi, bez PDV-a, a 12 centi sa Opačice.
Tokom avgusta Novljani su preuzeli sa Regionalnog i tivatskog vodvoda 94. 299 kubika, tokom jula, 17. 833, tokom juna 68.845 kubika, odnosno ukupno 180.977 kubika za tri mjeseca što otprilike izbosi 65.000 eura.
Voda iz Konavala koja će ulazizi u sistem tokom oktobarskih restrikcija iznosiće 46 centi po kubiku.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code