Jesenji gušti u Stolivu: Kostanjada sa delicijama, 250 kg kestenja i 100...

Jesenji gušti u Stolivu: Kostanjada sa delicijama, 250 kg kestenja i 100 l vina

1818
1
Podijeli

Autentična bokeljska gastro-turistička manifestacija Kostanjada opstala je u Stolivu decenijama, a danas je domaćine i sve učesnike i goste nakon kišnih dana poslužilo i vrijeme. Pod jesenjim toplom suncem na trpezama su najmaštovitije i najukusnije delicije od kostanja: kuglice, torte, rolati, njoke salate… Za đakonije su se pobrinule vrijedne domaćice.

Kostanjada_u_Stolivu_19–  Već desetu godinu organizujemo Kostanjdau i danas je srećom pustila kiša. Jedna grupa planinara i rekreativaca već je otišla na Vrmac i Gornji Stoliv, na izlet. Uskoro kreće i druga grupa. Puno je izlagača iz Stoliva i Boka, dvadesetak trpeza je postavljeno sa domaćom hranom. Na platou ispred Doma kulture  su i proizvođači zdrave hrane iz Boke, Nikšića, Podgorice. Mještani, sa poznatim vinarima iz Plantaža 13. Jul, izlažu mlada vina. Obezbijedili smo za degustaciju 100 litara vina i 250 kg pečenih kestenja, dobar zabavni program, izložbu dječjih radova – kaže za Radio Jadran, predsjednik UO NVO “Kamelija” Romeo Mihović.

Picerija i restoran

Ipak, u ovoj NVO ukazuju i na višegodišnje propdanje stabala kestena. Zato pripremaju istraživački projekat kojim će biti napravljen katastar, utvrđen broj i stanje stabala. Dosta je propalo, jer su stabla oboljela od raka kore, priča Mihović.

–  To je parazit, koji izaziva rak kore kostanja i zahvatio je i područja Evrope. Nema lijeka poznatog efikansog, ali se posljednjih godina stabla ipak sama oporavljaju. Ove godine su tako kostanji odlično rodili. Problem je krađa sa privatnih posjeda. Mještani su malo mogli da skupe od svog roda. To tako nije bilo ranije. Do 1. novembra i Svih Svetih znalo se da u Stolivu niko nije smio da uđe u tuđi posjed s kostanjima, to je bilo pitanje časti, a poslije tog datuma svi su ulazili u svačije bez problema – kazuje Mihović.

Iz NVO “Kamelija” i Mjesne zajednice Stoliv, u saradnji sa Turističkom organizacijom Kotor uporno nastoje da predstave svijetu blagodeti Boke, ali i da upozore na neophodnu zaštitu područja Vrmca gdje desetinama godina urbanizaciji odolijevaju stabla kestena.

Riječ je o integraciji kulturnih i tradicionalnih karakteristika mjesta, valorizaciji biljne vrste kostanj u prirodnom ambijentu obogaćenim plantažnim uzgojem još u 17. vijeku.

Valorizacija ove voćne kulture kroz turistički, ekološki, hortikulturni i kulinarski aspekt izuskuje širu podršku. Realizujući Kostanjadu domaćini  podstiču zaštitu ekonomskih i ambijentalnih vrijednosti šume.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code