Jesu li reforme crnogorskog pravosuđa dovele do nezavisnog sudstva?

Jesu li reforme crnogorskog pravosuđa dovele do nezavisnog sudstva?

1
Podijeli

Sudije, tužioci, advokati, eksperti Savjeta Evrope iz oblasti prvosuđa raspravljaju na dvodnevnoj konferenciji u hotelu „Park“ u Bijeloj o ulozi predsjednika sudova u ostvarivanju nezavisnog i odgovornog pravosuđa.
Premda je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica ocijenila da je poslije mnogo iscrpljujućih reformi crnogorskog pravosuđa postignuta zadovoljavajuća nezavisnot sudstva, neophodno je unaprjeđenje odgovornosti sudija i sudijske etike, posebno predsjendika Sudova, kazao je šef divizije za pravosudnu saradnju Savjeta Evrope Simon Toneli.
Ostvariti nezavisno, efikasno i pouzdano, moderno crnogorsko sudstvo, stalni je cilj, pri čemu treba sagledati odnos predsjednika Suda i sudije, sagledati posjeduje li vještinu, menadžersko znanje, profesionalnu hrabrost, upozorila je Vesna Medenica.
Iako zadovoljna stepenom postignute nezavisnosti Medenica je primjetila da predsjednicima Sudova nedostaje više profesionalne hrabrosti, transparentnosti, boljeg odnosa sa medijima, kako bi građani dobijali pravu informaciju, a ne sa ulice.
– Važno je da se pravni sporovi između građana Crne Gore, sporovi sa državom, ili kada država vodi krivičan postupak protiv građana vode nezavisno i pravično, u skladu sa članom 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima – kazao je Simon Tonelli iz Savjeta Evrope.
U tom smislu presudno je da oni koji vode postupke, sudije, posjeduju sve osobine, kapacitete da razumiju život crnogorskog društva kako bi osigurali da ti postupci budu pravično i nezavisno vođeni, nagalsio je šef divizije za pravosudnu saradnju Savjeta Evrope.
Konferencija je organizovana u okviru projekta „Odgovornost u pravosudnom sistemu“ koji je dio zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope u Crnoj Gori pod nazivom “Horizontal Facility for Western Balkans and Turkey“.
Poseban pečat skupu daje činjenica da Crna Gora ovih dana obilježava desetogodišnjicu članstva Crne Gore u najstarijoj panevropskoj organizaciji, podsjetio je predsjednik Sudijskog savjeta Crne Gore, Mladen Vukčević:
Uspostavljanje nezavisnog, efikasnog i profesionalnog pravosuđa je uslov bez kojeg se ne može, ili conditio sine qua non evrointegracionog procesa svake države, pa i Crne Gore, čije resorno Ministarstvo realizuje 4 projekta u okviru programa EU i Savjeta Evrope, naglasila je generalna direktorka Direktorata za pravosuđe Ministarstva pravde, Marijana Laković Drašković.
Budućnost crnogorskog sudstva je u dodatnim edukacijama, usvajnaju novih strandarda i vještina, poručeno je sa skupa u Bijeloj.
Konferenciju organizuje Programska kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici u saradnji sa Vrhovnim sudom Crne Gore i Sudskim Savjetom Crne Gore.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code