JOGOM DO MIRA I HARMONIJE, SJUTRA OD 9-10H, U 13 GRADOVA CRNE...

JOGOM DO MIRA I HARMONIJE, SJUTRA OD 9-10H, U 13 GRADOVA CRNE GORE

76
0
Podijeli

Crna Gora će se sjutra, prvi put zajedno sa preko 170 zemalja svijeta, uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana joge, ustanovljenog Rezolucijom Ujedinjenih nacija (UN) od 11. decembra 2014. godine.

Njome se pozivaju lokalne zajednice da se priključe podizanju svijesti javnosti o dobrobitima joge i njenim uticaju na globalnu politiku zdravlja.
Pod sloganom „Jogom do mira i harmonije” okupili su se instruktori joge iz cijele Crne Gore koji će u nedjelju 21. juna vježbati jogu u 13 crnogorskih gradova, među njima je i Herceg Novi. Svi zainteresovani trebalo bi da do 9 h dođu sjutra u Gradski park, gdje će kroz jednosatno “vježbanje” biti predstavljene dobrobiti koje joga ima na fizički i mentalni sklop.
I građani ostalih crnogorskih gradova sajutra će od 9 do 10 sati, vođeni sertifikovanim instruktorima, moći da vježbaju jogu, odnosno u Podgorici, Cetinju, Budvi, Kotoru, Tivtu, Baru, Ulcinju, Danilovgradu, Nikšiću, Kolašinu, Bijelom Polju i Pljevljima.
Obilježavanju Dana joge u Crnoj Gori prisustvovaće ambasador Indije u Beču, kao predstavnik zemlje koja je kolijevka joge i koja je globalni organizator ovog događaja.
Na ovaj način i Crna Gora se pridružuje plemenitim ciljevima promovisanja mira, zdravih životnih stilova i harmonije čovjeka i prirode. Inicijativi se nedavno priključio i Evropski parlament kada je 21. aprila upriličio manifestaciju “Put joge”.

Picerija i restoran

ŠTA JE JOGA ?

Praktikovanjem joge unosi se harmonija u život, preveniraju bolesti, podiže nivo energije i uspješnije se bori protiv stresa, jednog od najvećih izazova savremenog načina života.
Joga ujedinjuje raznolikosti na jednostavan i lagan način. Kombinuje tehnike disanja, istezanje i položaje, meditaciju, relaksaciju i životnu mudrost. Objedinjujući ove aspekte dolazi se u stanje dubljeg sagledavanja iza nivoa tijela i istinskog izoštravanja senzibilnosti na suptilnijim nivoima postojanja. Vežbanjem joge njeguje se zdraviji i srećniji način života.

ZAŠTO JE JOGA DOBRA ?

Dobrobiti joge su bezbrojne, o čemu svakodnevno dokumentuju nova saznanja i svjedočanstva. O nezavisnim naučnim istraživanjima Art of Living programa može se vidjeti na: www.aolresearch.org.
Njeno redovno praktikovanje povećava fleksibilnost, pokretljivost zglobova, uravnoteženost tijela, cirkulaciju krvi i probavu. Vježbanjem se njeguju i oblikuju mišići, čuvaju zglobovi i koštano tkivo, poboljšava rad žlijezda sa unutrašnjim lučenjem.
Joga prevenira i pomaže u oporavku od mnogih bolesti, poput hroničnih, prevenira anksioznost, napade panike, pomaže kod želudačnih i crijevnih poremećaja, poremećaja sna, umora, visokog krvnog pritiska, glavobolje, depresije.
Ona čini da tijelo bude zdravije, energičnije, u ravnoteži, otpornije na bolesti i efekte povezane sa stresom.
Dragocjeni su njeni efekti na um, čija je ravnoteža neophodna za ukupno zdravlje čovjeka. Zbog toga je u jogi velika važnost posvećena blagostanju uma. Redovnim vježbanjem joge um je smireniji, budniji, fokusiraniji, bolje podnosi kratkotrajni i dugotrajni stres kojem je svakodnevno i u kontinuitetu izložen čovjek današnjice. Samim tim čovjek dobija na samopouzdanju, povećava životnu energiju i entuzijazam-zanimanje za život.
Redovnim vježbanjem joge dolazi do sveobuhvatnijeg sagledavanja realnosti i njene ljepote. Stvara se čvršća povezanost sa sobom, što donosi ispunjenje i smisleniji život. Iz te ispunjenosti dolazi iskustvo bezuslovnog mira i sreće koju želimo da podijelimo i sa drugima.
Ne postoji starosno ograničenje za početak vježbanja joge. Joga je zvanično terapeutsko sredstvo u mnogim zemljama širom svijeta i u Crnoj Gori. Ova vještina prevenira bolesti, ali nije zamjena za ljekara ili neku terapiju. Joga je sve popularnija u Crnoj Gori, čije prednosti prenose instruktori ove drevne vještine širom zemlje.

Obilježavanje dana joge u Crnoj Gori pomogli su: Ambasada Indije, Porto Montenegro, Lokalne uprave Cetinja, Herceg Novog i Pljevalja, TO Podgorice, Kotora, Nikšića, Budve, Bara, Ulcinja, Bijelog Polja i Danilovgrada, NVO Kolašin.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code