Joksimović: Na ”zeleno svijetlo” iz Brisela uticala Strategija razvoja ribarstva Crne Gore

Joksimović: Na ”zeleno svijetlo” iz Brisela uticala Strategija razvoja ribarstva Crne Gore

847
0
Podijeli

images_slike_licnosti_aleksandar_joksimovic_2_rjPoziv EU Crnoj Gori da dostavi Pregovaračku poziciju za otvaranje pregovora u oblasti ribarstva, odnosno poglavlja 13, pozitivan je signal iz Brisela, ali i potvrda za sav predan rad svih aktera koji učestvuju u pripremnom procesu, ocijenio je u razgovoru za Radio Jadran šef Radne grupe za poglavlje ribarstva, dr Aleksandar Joksimović.
Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja početkom sedmice je saopšteno da se u pismu Predsjedništva Savjeta EU, upućenom Crnoj Gori, navodi da Unija smatra da je Crna Gora ispunila uslove i dostigla potreban nivo spremnosti za otvaranje pregovora u oblasti ribarstva. Tome je kako Joksimović ističe, prethodio niz aktivnosti koje je sprovodilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, ribari koji su glavni akteri, ali i Institut za bilogiju mora, koji je davao naučni i stručni doprinos:
“U prošloj, ali i ovoj godini imali smo intenzivan rad na pripremi strateškog dokumenta, koji se zove “Strategija razvoja ribarstva Crne Gore” u narednom petogodišnjem periodu. Evropska komisija ga je usvojila ocijenila kao vrlo dobar, pa smo u skladu s tim i dobili “zeleno svjetlo” da predamo našu Pregovaračku poziciju. O njoj ne bih mnogo pričao jer ona mora da prođe još neke administrativne i pravne procedure u Crnoj Gori, ali nadam se da ćemo u skladu s tim u prvom kvartalu sljedeće godine dobiti pozitivan signal iz EU da smo spremni za otvaranje pregovaračkog poglavlja 13”, navodi Joksimović.
plantaza skoljki rjU pismu koje u ime luksemburškog Predsjedavanja EU potpisuje stalni predstavnik Luksemburga pri EU, ambasador Christian Braun, navodi se da nakon ocjene ispunjenja otvarajućeg mjerila za Poglavlje 13 – Ribarstvo, EU smatra da je Crna Gora u ovoj fazi dovoljno pripremljena za otvaranje pregovora u Poglavlju 13.
Od presudnog značaja za pozitivnu ocjenu pripremljenosti Crne Gore za otvaranja pregovora bila je, kako su naveli iz Ministarstva i ocjena iz godišnjeg izvještaja Evropske komisije (EK) da je u politici ribarstva ostvaren dobar napredak u prethodnih godinu.
Ono što u narednom periodu slijedi, prema Joksimovićevim riječima, jeste ispunjavanje obaveza iz akcionog plana koji je sastavni dio strategije, a to je organizovanje dobrog sistema prikupljanja podataka o ribarstvu, tzv. “Okvirni program za prikupljanje podataka o ribarstvu”, gdje sve članice EU rade na tome.
“Bićemo veoma uključeni u sve i sva tijela Generalne komisije za ribarstvo Mediterana koja se tiču procjene stokova, ali i svega što je važno za donošenje nekih ispravnih odluka o stanju resursa, a prethodna godina bila je aktivna i zbog donošenja izmjena u Zakonu o ribarstvu i marikulturi, kao i donošenju pravilnika koje prate i harmonizuju našu legislativu sa zajedničkom ribarskom politikom EU”, pojasnio je Joksimović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code