Još malo, pa odoše veliki i mali dok iz Brodogradilišta

Još malo, pa odoše veliki i mali dok iz Brodogradilišta

13
Podijeli

Pri kraju je remont, odnosno priprema za odlazak velikog doka iz Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju. Njega je litvanska kompanija AB Vakaru Laivu Gamykla kupila početkom juna prošle godine za 11 miliona eura. Isplovljenje iz Brodogradilišta očekuje se 30. jula, saznaje Radio Jadran.

Naime, 29. jula trebalo bi da stigne brod kojim će veliki dok otploviti za Litvaniju, a dan kasnije da napusti Bijelu.

Picerija i restoran

Remont velikog doka obavljaju dvije kooperantske firme iz Bijele, a uposleno je i oko 70 radnika Brodogradilišta, za minimalac od 193 eura, ili više u zavisnosti od angažovanosti.

Podsjetimo da je veliki dok izgrađen i kupljen za 44 miliona maraka u Njemačkoj. Pušten je u rad početkom 1976. godine. To je bio najveći plutajući dok u bivšoj Jugoslaviji, sa kapacitetom dizanja od 33.000 tona.

Inače, paralelno sa velikim, radnci ove nekada jedine izvozne  kompanije Crne Gore, sada u stečaju, remontuju i mali dok. On je  dug 148 m, kapaciteta podizanja 10 hiljada tona, kapaciteta dizalica 2,7 tona. Mali dok  je krajem aprila ove godine prodat jedinom ponuđaču, Ozata Trasnaclika Sanayi ve Ticaret Limited iz Turske, za 2,1 milion  eura.  Brodogradilište bi trebalo da napusti, početkom avgusta. Za razliku od velikog doka, mali će biti tegljen remorkerima do Turske.

Po odlasku dokova, veliki dio radnika koji su trenutno angažovani ostaće bez uposlenja. Ostaće Služba zaštite i stražara, kao i stečajna uprava.

Takođe, izvor Radija Jadran navodi i da bi VI tender za prodaju imovine mogao biti raspisan početkom sljedećeg mjeseca, a od ukupne imovine ostale su još hale, mašine i dizalice.

Podsjetićemo da su na V Javnom pozivu za prodaju imovine Brodogradilišta, između ostalog, bili posebni djelovi poslovne zgrade u privredi, posebni djelovi zgrade brodogradnje, pomoćne zgrade, dizalice, oprema, mašine, vozni park, za nešto više od 8 miliona eura.

Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta, Žarko Ostojić, podnio je početkom juna Privrednom sudu i Odboru povjerilaca nacrt rješenja druge djelimične diobe od 3,7 miliona eura, kojom bi se sa namirenjem povjerilaca trećeg reda stiglo do 67,29 odsto.

Prvom djelimičnom diobom, prije godinu, u potpunosti su namireni povjerioci prvog isplatnog reda u iznosu od 4,4 miliona eura, kao i drugog u iznosu od 1,7 miliona eura. Tada je namireno i 4,2 miliona eura, odnosno 47,19 odsto potraživanja povjerilaca trećeg isplatnog reda.

Takođe, krajem jula ili početkom avgusta očekuje se raspisivanje novog ažuriranog tendera za odvoženje grita i kontaminiranog zemljišta.

Stečaj je u Jadranskom brodogradilištu otvoren prije dvije godine na predlog Poreske uprave, zbog duga od šest miliona eura.

13 Komentari

 1. Ode 90-godisnja tradicija brodogradnje u Bijeloj u nepovrat kao da je nije ni bilo….Tuga jedna! A to brodogradiliste je opstalo i othhranilo generacije i generacije radnika, inzinjera. Nerijetko i citave porodice su tu radile i sticale svoju koru kruva! Pamtim kao da je juce bilo kada je u Bijelu doplovio veliki dok 1976…koja je to ponos i radost bila….a sada neizmjerna tuga za svime proslim. Tuga jer su mi tu radili otac…brat..ujaci…rodjaci….

  41
 2. sve lijepo rekoste,ali nijedno ime od tih koji su vama najbliži fizički ne pomenuste,neću Vam reći kako mi iz unutrašnjosti za to kažemo…ali dovoljno je bilo da vam dva ,tri šaptača sugerišu da ne talasate,da ućutite,i odma mrtva tišina…angažovali ste bili dobrog i hrabrog advokata(znaju ovi iz manjinskih akcionara koji je)i što su vam rekli ,raskidajte saradnju s njim,jer mi možemo i drugačije…EKSPRESNO ste rekli odustajemo od advokata i pravne zaštite…i sad sabirajte rezultate,narod bi naš rekao ,ne plaši se mečka rešetom…znate li kako je ovih dana objavljeno da je južni jadran prodat za 500 000,a lazaret iz njega samo preprodat za SAMO 12 000 000 (koliko nula umorih se),ja to stvarno ne znam ,ali pertpostavljam da će i kvadraturu jadranskog 120 000 metara kvadratnih na pjenu od mora nekome između sebe prodat za čitavih velikih 10 000 evra,a onda neka se slikaju akcionari jadranskog što su im sve te vrijednosti stvarali đedovi očevi i oni sami,u međuvremenu predlažem da ovo kao dosad uradite i nadalje ,SLEGNITE ramenima i dobro se napravite da nemate pojma niočemu…

  74
 3. sve to ide ..dok ide..dok narod jos nesto i prica..ali kad narod zacuti..to nece valjati..SVE ali SVE sto je valjalo u novome su unistili kojekakvi biznismeni iz pg i ko zna odakle..a narod nesto malo progovori..i sve to tako prolazi..ali..kada pocnu filmovi da pucaju..a to jako jako blizu..samo neka se igraju drzavica i predsjednika..mafijasa i frajera..Za ovakve stvari je potrebno donijeti zakon o javnom vjesanju..pa da vidim ko ce se otimati za fotelje i za vlast!!IZGLASAJTE GOSPODO DRZAVNICI TAKAV ZAKON!!!!SMIJETE LI???Pa zasto ne bi smjeli ako ste ciste savjesti i duse???

  77
  • PSI LAJU VJETROVI NOSE A TI NARODE PUSI ZAVRSEN JE SOCIJALIZAM KO SE STO OGREBAO OGREBAO PA SVAKO POMNALO PUD RODNOG KRAJA NIJE OVO NAPRAVLJENO BEZ RAZLOGA ,NEKO MORA I POLJOPRIVREDU RADITI I CUVATI KOZE I GUSLATI SVE PO TRADICIJI,GLAVNI KRIVAC JE BLAZO JOVANOVIC PROSUDITE SAMI JELI ISTINA.

   47
   1
 4. Za vrijeme “okupacije” Boke od strane austrougarske carevine započeli su s radom Remontni zavod u Tivtu (Arsenal) i brodogradilište u Bijeloj i otvorena perspektiva za stanovništvo Boke. Za vrijeme procvata “demokratije” uništeno je i rasprodato sve pa i pomenute dvije brodoremontne kompanije i stanovništvo je bez perspektive osim onih koji se ukrcavaju na brodove da bi trgovali bijelim prahom. Nekadašnja Austrougarska, danas Austrija i Mađarska više nijesu carevine, ali zato Crna Gora jeste. Pa živio nam car!

  55
  4
  • NAPUNILI SU SE ONI NE SEKIRAJ SEI I ONI [SEFOVI KOOPERACIJA]STO SU IM POSAO NABACIVALI I JOS OTPREMNINE I PENZIJE [PRIVATNICI U DRUSTVENOJ FIRMI] ALI I TOME JE DOSAO KRAJ .

   23
   18

Ostavite komentar

*

code