Josip Bepo Banković ne zaslužuje zaborav – Umjetnik i predani brorac protiv...

Josip Bepo Banković ne zaslužuje zaborav – Umjetnik i predani brorac protiv fašizma

1170
0
Podijeli

Slike, crteži, skice Josipa Bepa Benkovića ispunili su Galeriju u Starom gradu, koja nosi njegovo ime. To je dio onoga što je Benkovićeva majka Ana ostavila kao pokretnu i nepokretnu imovinu Herceg Novom.

izlozba jbb 190516 1Izložba je priređena povodom 110 godina od rođenja Josipa Bepa Benkovića i 50 godina od odluke da se formira galerija s imenom ovog slikara, sportiste, poliglote, rodoljuba, antifašiste.

Picerija i restoran

Direktor JU Gradski Muzej i galerija Josip Bepo Benković, Đuro Beli Prijić, rekao je da nema potrebe za velikim objašnjenjima o Benkovićevim radovima, jer sve je tu, pred publikom.

izlozba jbb 190516 3– Iako je 15. decembra 1966. godine donijeta odluka o osnivanju galerije, koja nosi Bepovo ime, galerija je praktično počela sa radom organizovanjem prvog Hercegnovskog zimskog salona 1967. godine. Večeras je akcenat na Josipu Bepu, a o galeriji, o ljudima najzaslužnijim za njeno otvaranje, Iliji Pušiću, Gojku Ljubišiću, Mariji Crnić, Nikoli Tošiću i drugima, ćemo detaljnije govoriti u februraru naredne godine, na jubilarnom, 50 Hercegnovskom zimskom salonu. O značajnim i zaslužnim ljudima se ne govori uzgred, poručio je Prijić.

izlozba jbb 190516 2U katalogu pripremljenom za izložbu, istoričarka umjetnosti Jasmina Žitnik, osvrnula se na Bepov život i umjetničko zavještanje, na umjtnika koji ne zaslužuje zaborav. Primjetila je izostanak, odnosno manjak djela na temu socrealizma, što bi bilo očekivati za doba u kome je Bepo stvarao, međutim dominira njegova velika posvećenost  ljudskoj figuri, nježne, tamnije, intimističke vibre. Ovaj svestrani stvaralac strijeljan je u logoru na Banjici u noći između 18. i 19. februara 1943. godine, kao rodoljub i antifašista.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code