Jovana Janjušević: Flamingosi napustili gnijezda na Ulcinjkoj solani

Jovana Janjušević: Flamingosi napustili gnijezda na Ulcinjkoj solani

1696
2
Podijeli

flamingosi ulcinj 2Centar za zaštitu i proučavanje ptica, II međunarodnu konferenciju otvorio je saopštenjem o ponovnom gniježđenju flamingosa što je dalo pozitivan ton napetoj diskusiji učesnika konferencije, s obzirom da su probijeni svi dogovoreni rokovi za nacionalnu i međunarodnu zaštitu Ulcinjske solane. Mjesec nakon završetka konferencije konstatovali smo da su flamingosi napustili svoja gnijezda, a juče je prilikom redovnog monitoringa definitivno i potvrđena sumnja da je flamingose zadesila slična sudbina, kao i 2013. godine, kada su jaja polomljena od strane nepoznatog počinioca.

jovana janjusevic czip 2Razlozi za napuštanje gnijezda, formiranih početkom aprila, mogu biti uzrokovani različitim faktorima: ljudskim, predatorskim, pa čak i vremenskim. Prva pretpostavka o napuštanju gnijezda evidentirana je 5. maja, ali prave razloge za ovakvo ponašanje flamingosa nismo mogli utvrditi, jer su se do juče kretali u blizini svojih gnijezda/kupa. Sumnja je definitivno potvrđena tek 14. maja, kada smo se konačno i mogli približiti kupama, (jer flamingosi nisu više bili u blizini) i konstatovati da su gnijezda propala, tačnije poplavljena usljed obilnih padavina. Dakle, čak i u slučaju da flamingosi nisu prethodno napustili gnijezda, nedavne vremenske neprilike ne bi omogućile opstanak jajima, ili tek izliježenim ptićima. Na žalost, nije propalo samo gniježđenje flamingosa već i vlastelica, malih i običnih čigri i zijavaca što je definitivno posljedica visokog vodostaja.

Picerija i restoran

flamingosi ulcinj 1Propala gniježđenja ovih vrsta predstavljaju još jedno upozorenje u nizu, a to je da se Ulcinjska solana mora što hitnije zaštititi na nacionalnom i međunarodnom nivou, kako bi se prešlo na konkretne zaštitarske aktivnosti radi obezbjeđenja uspješnog gniježđenja ugroženih vrsta ptica. Upravo se zbog njih ovaj lokalitet i stavlja pod zaštitu što zahtijeva konačno preuzimanje uloge upravljača i obaveza koje iz toga proizilaze. Naime, kvalitetno upravljanje podrazumjeva mnogo više od dosadašnjih napora uloženih u ovaj nadasve specifičan vještački ekosistem. Značaj Solane na globalnom nivou zahtijeva stručne i ciljane mjere zaštite koje prevazilaze najosnovniji nivo upravljanja u vidu zaštite fabričkog postrojenja, proizvoljnog upravljanja vodostajem i monitoringa.

flamingosi ulcinj 3Međutim, propadanje gnijezda nije novina čak i u uređenijim sistemima i zaštićenim područjima u kojima je angažovan veći broj stručnih ljudi sa dugogodišnjim iskustvom u upravljanju vještačkih ekosistema. To ne znači da sve naredne sezone gniježđenja treba prepustiti slučaju.
Za primjer dobrog upravljanja ne treba ići daleko. Projekat zaštite pelikana na Skadarskom jezeru i njihovog uspješnog gniježđenja na vještačkim splavovima dokazuje uspješnu i kompleksnu saradnje najvećih inostranih stručnjaka sa Vladinim i civilnim sektorom. Upravo ovakav primjer pokazuje da se populacije određenih vrsta mogu oporaviti u rekordnom broju uz ciljane mjere zaštite i sinhornizovane akcije svih aktera, što u slučaju Ulcinjske solane još uvijek izostaje, pa čak i u domenu najjednostavnijih aktivnosti poput monitoringa.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code