JOVANIĆ POZVAO STEČAJCE BRODOGRADILIŠTA DA PREKINU ŠTRAJK I DOVRŠE REMONT

JOVANIĆ POZVAO STEČAJCE BRODOGRADILIŠTA DA PREKINU ŠTRAJK I DOVRŠE REMONT

134
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Jadranskog brodogradilišta, Blažo Jovanić, pozvao je radnike kompanije da se vrate na posao i dovrše remonte pet brodova, jer je samo to, kako je ocijenio za Pobjedu, u njihovom interesu.

Ako radnici nastave štrajk to će, kako kaže, najskuplje platiti oni i Brodogradilište.
„Stečajni postupak i dalje nesmetano teče, ali ako radnici i dalje budu odbijali da se vrate na posao i završe remonte brodova, stečajna uprava će morati da obezbijedi radnike sa strane, da bi izbjegli velike štete koje će morati da se plate zbog kašnjenja. Postoji opasnost da vlasnici brodova pokrenu tužbe tražeći odštetu zbog kašnjenja, a u toj situaciji ceh može platiti jedino Brodogradilište, jer je ono ugovorna strana sa vlasnicima brodova”, rekao je Jovanić Pobjedi.
Sva šteta, kako je dodao, mora biti nadoknađena iz imovine Brodogradilišta – iz stečajne mase.
„Nesporno je da imamo štetu zbog ovakvog odnosa radnika, ali, srećom, za sada nema tužbi sa odštetnim zahtjevima. Stečajna uprava je u svakodnevnoj komunikaciji sa vlasnicima brodova”, naveo je Jovanić.
Odluka Privrednog suda o otvaranju stečaja bila je, kaže on, jedina zakonita, moguća, logična i ispravna, imajući u vidu sve okolnosti i veliki dug Brodogradilišta Poreskoj upravi i drugim povjeriocima.
„Stečajni postupak u Brodogradilištu, ukoliko sve bude teklo po planu i koncesioni akt bio završen do oktobra ili novembra, mogao bi se završiti do kraja godine. Realno je očekivati u takvoj situaciji da Brodogradilište do kraja godine dobije novog vlasnika”, rekao je Jovanić, dodajući da je uslov da se završi koncesioni akt i dobije kvalitetan koncesionar koji bi nastavio ovu djelatnost ili prilagodio drugim potrebama.
Jovanić podsjeća da je krajem septembra zakazano ispitno ročište na kome će se utvrditi konačna lista priznatih i osporenih potraživanja.
„Nakon toga, pošto nemamo reorganizaciju, proglašava se bankrot i procjena dužnika i ulazi se u prodaju”, objasnio je Jovanić.
Još niko Privrednom sudu nije pokazao interesovanje za koncesiju.

Picerija i restoran

„To je razumljivo jer u medijima možemo samo pročitati da Brodogradilište ne funkcioniše. Sve informacije odbijaju zainteresovane”, ocijenio je Jovanić.
On tvrdi da je stečajna uprava poštovala zahtjeve radnika, ali da oni nijesu pozitivno odgovorili.
„Prvi zahtjev da im se isplati jedna od tri zarade je poštovan, ali radnici nijesu pozitivno odgovorili, nego su i dalje nastavili da štrajkuju i onemogućavaju proizvodnju. Drugi zahtjev je bio da se svi zaposleni, ukupno 201 radnik, vrate na posao. I pored činjenice da to, možda, nije bilo neophodno za proces proizvodnje, stečajna uprava je našla način i pozvala sve zaposlene da se vrate na posao, ali su i to radnici odbili”, saopštio je Jovanić.
On je poručio da kad je sve tako, radnici se ne mogu skrivati iza parola da žele da rade i brinu o svojoj egzistenciji.
Komentarišući zahtjev radnika da dobiju pisane garancije od Vlade za ispunjenje zahtjeva – isplate plata, povezivanje staža, otpremnine po kolektivnom ugovoru, uplatu u stambeni fond, Jovanić kaže da je jedina garancija koju u ovom momentu mogu dobiti stečajni postupak.
„Otvaranjem stečaja sva ovlašćenja i nadležnosti u vezi sa poslovanjem i statusom radnika prešla su na Privredni sud. Zato nikakvih drugih garancija ne može da bude. Jedina garancija je stečajni postupak, koji smo dužni da sprovedemo po zakonu”, objašnjava Jovanić.
Pisane garancije koje traže radnici, objašnjava on, tiču se pitanja koja nijesu dio stečajnog postupka, već su možda u nadležnosti izvršne vlasti.
„Na sastancima u Ministarstvu sa predstavnicima sindikata, kojima sam i ja prisustvovao ministri su saopštili da sve što pripada radnicima to će i dobiti. Biće im isplaćeno”, rekao je Jovanić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code