JP Morsko dobro: Vujičić nelegalno zida ponton i devastira obalu

JP Morsko dobro: Vujičić nelegalno zida ponton i devastira obalu

1
Podijeli

Povodom navoda Nenada Vujičića koji tereti Morsko dobro za korupciju i prevaru u izjavi za “Vijesti” reagovali su iz JP Morsko dobro, uz tvrdnju da Vujičić devastira i godinama nezakonito koristi obalu u Tivtu, nema ugovor sa Morskim dobrom i obavlja komercijanu djetanost bez dokumenata.

– JP Morsko dobro, kao pravni subjekat koji upravlja lukama od lokalnog značaja i ostalim objektima obalne infrastrukture sprovodi javno nadmetanje za ustupanje na korišćenje pristaništa i privezišta duž crnogorske obale sa ciljem obezbjeđivanjanja preduslova za njihovo zakonito funkcionisanje. Cilj JP Morsko dobro je stvaranje uslova za izdavanje odobrenja za organizovanje pristaništa i privezišta i izdavanje odobrenja za njihov rad od strane nadležnih organa – podsjećaju prvo u saopštenju iz Morskog dobra.

Picerija i restoran

Oni tvrde da pri sprovođenju javnih poziva JP Morsko dobro postupa isključivo poštujući Zakon o morskom dobru, Zakon o državnoj imovini i Uredbu o prodaji i davanju u zakup nepokretnosti, te svim pozitivno pravnim propisima države Crne Gore. Objašnjavaju:

– Javni poziv za javno nadmetanje za zakup pristaništa i privezišta raspisan je 5. aprila 2018. a među ponuđenim lokacijama bila je i lokacija – privezište Brdište. U javnom pozivu je vrlo precizno navedeno da se “Ugovori zaključuju za tekuću godinu računajući od dana zaključenja ugovora do 31. decembra 2018. godine”, do kada i važi Plan objekata privremenog karaktera.
Navedeni uslovi zakupa bili su jasni svim učesnicima tendera i potencijalnim zakupcima pristaništa i privezišta, što su svojom cijenom pristupa licitaciji i potvrdili – ističu iz Morskog dobra.

Radi objektivnog informisanja javnosti iz tog preduzeća napominju da posjeduju dokumentaciju kao dokaz da Vujičić nekoliko godina unazad nezakonito koristi lokaciju u zoni morskog dobra, odnosno državnu imovinu u Brdištima:

– Tome u prilog govore zapisnici JP Morsko dobro iz 2016. i 2017. godine, inicijative mještana Brdišta, prijave Udruženja marikulturista Crne Gore “MAREFARM” i brojnih drugih subjekata, kao i prijava JP Morsko dobro. Zato ne čudi reakcija gospodina Vujučića, jer je do sada bez validnih dokumenta obavljao djelatnost u komercijalne svrhe – kategorični su u Morskom dobru.

Dodaju da u strogo formalnom postupku koji sprovodi Morsko dobro ne razmatra bilo kakve zahtjeve za izmjenu tenderskih uslova niti jednog učesnika u javnom nadmetanju, stoga ni zahtjev za umanjenje izlicitirane cijene zakupa koju je sam ponudio Nenad Vujičić.

– Nasuprot činjenici da Nenad Vujičić nije zaključio ugovor sa JP Morsko dobro nakon završene tenderske procedure, on evidentno na terenu sprovodi aktivnosti na devastaciji obale, nasipanju materijala i postavljanju pontona na ovoj lokaciji bez saglasnosti i jednog državnog organa. Sve navedeno je konstatovala Službe kontrole morskog dobra i proslijedila nadležnim inspekcijskim službama – saopšteno je na kraju iz Morskog dobra.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code