Jubilarni 50. Hercegnovski zimski salon retrospektivan: Djela 75 nagrađenih umjetnika

Jubilarni 50. Hercegnovski zimski salon retrospektivan: Djela 75 nagrađenih umjetnika

2078
3
Podijeli

Tokom pet decenija stasavanja Hercegnovskog zimskog salona bilo je 118 nagrađenih umjetnika iz Crne Gore i okruženja, a izloženo preko 1000 radova. Uređivački savjet je odabrao da 2. februara na svečanom otvaranju pokaže publici radove nagrađenih 55 slikara i 20 skulptora.

Ove godine Salon dobija novi koncept. Neće biti u sklopu Praznika mimoze, neće imati nagrade. Predstavljaće, s obzirom na jubilej, retrospektivu i razvoj crnogorskog slikarstva tokom proteklih 50 godina. Već od iduće biće promijenjen sistem dodjeljivanja nagrada. Neće više biti ravnopravnih. To je bila nedopustiva praksa posljednjih deset godina. Uticaj politike ili bilo koga na odluke Žirija biće eliminisane – saopštio je na pressu direktor JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, Đuro Beli Prijić.

Picerija i restoran

Salon će 2. februara u Galeriji Josip Bepo Benković, otvoriti ministar kulture, doc dr Janko Ljumović. Uvodni tekst za katalog pisala je istoričarka umjetnosti, direktorica Upave za zaštitu kulturnih dobara i kustoskinja ovogodišnjeg Salona, dr Anastazija Miranović.

–      Riječ o manifestaciji koja je dvije godine starija od Praznika mimoze i zarad kvalitetnijih priprema za njega i blagovremenog obezbjeđivanja sredstava uspjeli smo da se sredstva za salon iz budžeta uplaćuju od septembra, a ne decembra. Zato smo sve na vrijeme organizovali – kazao je Prijić.

Odlučujući o konceptu ovogodišnjeg salona suočili su se sa problemom evidencije i velikog broja nagrada:

– Prvih 20-ak godina tačno se znalo što je prva, druga i treća nagrada. Poslije toga su se pogubili konci. Moglo se desiti da nekoga povrijedimo i izostavimo. Posljednjih deset godina su dodjeljivane ravnopravne nagrade, što je po meni nedopustivo. Osim toga posljednjih 30 godina nemamo ni jednog otkupljenog djela Salona – istako je Prijić najavljujući od sljedećeg salona i redukciju nagrada, kao i otkup nagrađenih radova.

– Godinama je prolazila “utješna nagrada“, koja prođe ispod žita, pravo izlaganja, a ustavri to je prva nagrada Salona po finansijama. Jer, iznosila je 500 eura, a organizovanje izložbe 1000 eura. Lično ću da se potrudim da se ta nepravedna nagrada ukine – izričit je Prijić.

Zbog velikog broja nagrađenih izlagača, čak 118 umjetnika, odabrani su oni čiji radovi predstavljaju presjek crnogorskog likovnog stvaralaštva tokom trajanja Hercegnovskog zimskog salona. Biće izloženi radovi 55 slikara i 20 skulptora. Tu su skoro sva imena koja su značila i znače nešto na crnogorskoj likovnoj sceni. U uređivačkom savjetu kataloga 50. jubilarnog Salona su oni koji su stvarali Salon, počev od  Voja Stanića, Lazara Seferovića, Ljiljane Zeković, Bogdana Musovića i tima iz Galerije Josip Bepo Benković, Anite Šimić, Jasmine Žitnik i Đura Belija Prijića.

Članica Savjeta galerije Josip Bepo Benković i Uređivačkog savjeta Salona, Anita Šimić, kazala je da nije bilo lako postaviti različite umjetničke senzibilitete, ali i izraze od slike, fotografije i skulpture. Očekuje da će publika biti zadovoljna postavkom djela koja će biti izložena na oba sprata Galerije.

Salon će biti otvoren od 2. februara u Galeriji Josip Bepo Benković, u 19 h, a zatvoren 20. marta.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code