Jubilej planinara “Subre”: Planinarski vikend za 85 godina postojanja

Jubilej planinara “Subre”: Planinarski vikend za 85 godina postojanja

0
Podijeli

PK “Subra” je proteklog vikenda, kod planinarskog doma “Za Vratlom”, obilježio jubilej, 85-ogodišnjicu osnivanja. Planinarski vikend je uključivao obilazak speleo-arheološkog lokaliteta Žlijebska jama, prezentaciju vertikalnih sportova na Radovića gredi, dodjelu plaketa i zahvalnica, te planinarski uspon na Subru (1674 m), vrh po kome je klub i nazvan. U domu su se okupili planinari i ljubitelji prirode iz Herceg Novog, Kotora, Tivta, Bara, Podgorice, Danilovgrada, Dubrovnika, Sarajeva, te Rusije i Ukrajine.

U subotu je do Žlijebske jame izašlo preko 70 učesnika, pretežno članova planinarske sekcije “Novski tići” pri OŠ “Milan Vuković”, gdje im je Željko Starčević, član “Subre”, ali i zaposleni u Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena, diplomirani arheolog, održao predavanje o Žlijebskoj jami kao speleo-arheološkom lokalitetu.

Picerija i restoran

– Oni najhrabriji su se zatim okušali u vertikalnim sportovima na poligonu Radovića greda u blizini doma “Za Vratlom” (1160 m), gdje je naveče organizovano svečano uručenje zahvalnica i plaketa kluba. Zahvalnice su dobili PK “Vjeverica” iz Kotora, Planinarska sekcija “Novski tići”, preduzeća “Val”, “Katunjanin”, “Čistoća”, Agencija za gazdovanje gradskom lukom, te Turistička organizacija Herceg Novog. Od pojedinaca Savo Pavlović. Plakete su uručene i HPD “Dubrovnik”, koje je učestvovalo u formiranju i pomagalo početke rada “Subre”, Ljubiši Matkoviću, bivšem predsjedniku PK “Subra”, za unapređenje rada kluba, kao i Srećku Žitniku, zaslužnom za unapređivanje smještajne infrastrukture “Subre”- navode iz UO PK Subra.

Nakon svečanosti organizovano je druženje uz logorsku vatru i večera, dok je za nedelju, kao centralni događaj, ostavljen uspon na Subru, u kojem je učestvovalo pedesetak planinara. Najzanimljiviji detalj sa uspona bio je prolazak kraj Subrine kapije –kamenog mosta, remek-djela prirode ove jedinstvene planine.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code