Jugo u Herceg Novom i do 100 km/h

Jugo u Herceg Novom i do 100 km/h

1
Podijeli

Iako su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore preventivno upozorili na nepovoljne vremenske prilike, uz jaku kišu i olujni vjetar koji će se zadržati do 17. decembra, komunalne službe u gradu za sada „miruju“. Tokom noći i jutra niko od nadležnih nije imao intervencija, odnosno, do sada nije bilo poziva građana da se reaguje.

U Hidrometeorološkoj stanici u Igalu Radiju Jadran su kazali da je još uvijek na snazi jak olujni jugo, koji duva jačinom od preko 100 km/h. Počeo je jutros oko 7 h, a najjači udar od 28 m/s, odnosno oko 100 km/h zabilježen je u 10 h i 10 min. Vjetar, kako kažu, neprekidno duva olujnom jačinom, u povremenom skretanju na istočni smjer.

Picerija i restoran

Tokom dana očekuje se prestanak kiše i skretanje vjetra na sjeverozapadni smjer, odnosno buru. More je na otvorenom uzburkano, sa valovima visine od 2,5 do 4 m, a vidljivost je smanjena.

Zbog toga je jutros u Gradskoj luci bilo nemoguće doći do svetionika, jer talasi konstantno prelivaju lukobran:

– Drugih problema za sada nemamo. Ima par manjih barki, starijih, koje su se napunile vodom, nije strašno, jer su vlasnici odmah reagovali. One malo veće i skuplje, kad voda pređe neku „dozvoljenu“ količinu, imaju sistem za samopaljenje motora, tako da se voda automatski ispumpava. Talasi su još uvijek veliki, ali očekujemo da se tokom dana umanje – kazali su nam u luci.

Komunalna policija kao i Služba spasavanja su u pripravnosti, spremni da izađu na teren, ukoliko bude bilo poziva za intervencijama:

– Za sada sve protiče mirno, uprkos jakom vjertru, nijesmo imali poziva da reagujemo, kanali su na vrijeme očišćeni i  voda otiče i ne plavi za sada – kazali su nam u ovim službama.

Do kraja dana meteorolozi su najavili pretežno oblačno vrijeme sa kišom, mjestimično pljuskovima i grmljavinom, uz padavine jačeg intenziteta. Duvaće vjetar južnih smjerova, umjeren do jak, na sjeveru sa udarima i olujne jačine, krajem dana i tokom noći će oslabiti i kratkotrajno skrenuti na sjeverni smjer. U Herceg Novom je trenutno 12 stepeni, a najviša dnevna temperatura biće do 14 stepeni.

Prognoza za pomorce: Na Južnom Jadranu u naredna 24 h duvaće vjetar južnih smjerova, od 10-32, na udare i do 75 čvorova, krajem dana i tokom noći postepemo će skrenuti na sjeverni i sjeveroistočni, a tokom noći znatno oslabiti. More 3-5, na otvorenom i 6, tokom noći u smirivanju. Vidljivost od 15-20 km, pri jakoj kiši ispod 10 km.

Do kraja dana pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, krajem dana ili tokom noći očekuje se postepen prestanak padavina . Najviša dnevna temperatura  oko 14 stepeni.  Za pomorce je izdato upozorenje na udare vjetra južniih , a krajem dana i u prvom dijelu noći ponegdje i sjevernih smjerova od 35 do 75 čvorova, more 3-5.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code