Kad će građevinska dozvola za rekonstrukciju Zadužbine Duković?

Kad će građevinska dozvola za rekonstrukciju Zadužbine Duković?

1228
3
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_zaduzbina_dukovicZa početak rekonstrukcije Zadužbine Aleksandra Dukovića, u Risanskoj ulici i dalje se iščekuje građevinska dozvola opštinskog Sekretarijata. Tek onda može biti raspisan tender za izvođača radova.

Projekat rekonstrukcije je gotov, a na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta, Zadužbina je oslobođena plaćanja naknade za građevinsku dozvolu, podsjetila je u razgovoru za Radio Jadran, predsjednica UO Fondacije Duković, Mirjana Radojičić. Zato i čudi što se na dozvolu čeka toliko dugo:

Picerija i restoran

“Za sada je stanje status quo i nemam nikakvih novih informacija, jer očekujemo izdavanje građevinske dozvole, kako bismo dalje krenuli sa procedurom”, kazala je kratko Radojičić.

Ona nije mogla ni da precizira kada bi rekonstrukcija mogla da počne, kao ni sa koliko novca u Fondaciji raspolažu za taj dugoočekivani zahvat. Dio novca postoji, a dio mora da se obezbijedi od studenata koji su finansirani novcem fondacije po testamentu Lize Lombardić. Oni su u obavezi da novac nakon studija vrate.

Stara zadužbina Duković, u Risanskoj 2, imaće polivalentnu namjenu, što je, prema riječima Mirjane Radojičić, dogovoreno sa Agencijom za izgradnju i razvoj Herceg Novog još prije 7-8 godina, kao i arhitektama i Upravnim odborom Fondacije. Tako bi se od zadužbine prihodovao novac i školovala djeca.

Kuća u kojoj se nalazi Zadužbina Duković sagrađena je u drugoj polovini XIX vijeka, 1888. godine. Pripadala je Velimiru Lombardiću i njegovoj supruzi Elizi, rođenoj Duković. Nakon smrti Velimira Lombardića, 1907. godine, njegova supruga Eliza nasljeđuje kuću i testamentom sačinjenim u Firenci osniva Zadužbinu, dajući joj ime pokojnog oca Aleksandra Dukovića.

Radi školovanja mladih talenata iz Herceg Novog Eliza Lombardić ostavila je Zadužbini cijelo svoje imanje, uključujući: 4 kuće na Toploj sa vrtovima od 45.000 m2, kao i suvlasničke djelove u dvije stare palate Dukovića u Trstu.

Od svega danas je ostala samo jedna kuća i dio posjeda. Ostale kuće su srušene i na njihovom mjestu sagrađene stambene zgrade.

3 Komentari

  1. Da ne zaboravimo, ovo je samo mali dio zaduzbine Dukovica u Novome, davno, odmah poslije zemljotresa je pocela totalna pljacka, napravile su se na desetine stanova, SIZ za stanovanje,upravo na ovoj zaduzbini, sve se to rasprodalo, a ista sudbina je cekala i ovu zgradu, projekat je bio gotov, stanovi unaprijed rasprodani, prilazni put je bio gotov, a onda se neko sjetio, e , ovo je zaduzbina, to je nedodirljivo,akteri ovih marifetluka su dobrim dijelom pomrli, laka im zemlja, i na kraju , SIZ-a vise mema niko nije odgovoran. za utjehu, u Novome ima jos 4-5 zaduzbina na atraktivnim mjestima, ali to su danas rusevine iz kojih samo sto zombi ne iskacu.
    0    0
  2. Da imam kojim slučajem veliko bogatstvo a da ga nemam kome stavit nikad ne bi napravio zadužbinu jer bi se to razvuklo kud-kome. Sve nam je takvo u državi.
    0    0

Ostavite komentar

*

code