KADA BI SE PITALI GRAĐANI U BRODOGRADILIŠTU BI OSTALA POSTOJEĆA DJELATNOST

KADA BI SE PITALI GRAĐANI U BRODOGRADILIŠTU BI OSTALA POSTOJEĆA DJELATNOST

0
Podijeli

Na uzorku od 549 glasova u on-line anketi Radija Jadran, najviše građana 35,5 odsto, je za to da Jadransko brodogradilište Bijela zadrži postojeću djelatnost, mada i 29,3 odsto njih misli da treba zatvoriti kompaniju i na njenom mjestu napraviti turistički kompleks.

Takođe 24.8 % onih koji su učestvovali u našoj anketi smatra da u Bijeloj treba organizovati samo remont jahti i megajahti. Najmanje, ili 10.4% čitalaca našeg portala vjeruje da bi bilo moguće istovremeno obavljati remont tankera i jahti.
Na državnim Fondovima, kao većinskim vlasnicima akcija, je da izaberu najboljeg strateškog partnera za privatizaciju, nakon što su propala 4 tendera. Treba da dođe do transformacije Brodogradilišta kroz programirani strečaj i prodaju imovine.
Kompanija Adriatic Marinas i dalje je zainteresovana za Jadransko brodogradilište Bijela – potvrdili su iz ove kompanije Radiju Jadran, ali ništa više od toga, jer još nema informacija o rezultatima pregovora većinskog vlasnika sa njiim. Izvršni direktor Brodogradilišta, Petar Tušup, kazao je našem radiju da je interesovanje ove, ali i holandske kompanije “Damen”, ipak, evidentno:
“Namjera je da se kroz period od tri godine izgradi postrojenje za remont jahti i megajahti, a kroz taj period bi se zadržala i postojeća djelatnost nakon privatizacije naravno. Prema saznanjima kojima raspolažem, za sada nema nekih promjena po tom pitanju”.
Ko god da bude bio vlasnik moraće da obezbijedi da u Bijeloj još tri godne opstane postojeći remont, a da u novu djelatnost – remont jahti i megajahti, uloži 20 miliona eura, plus da unaprijedi ekološke standarde.
Svjetska banka odobrila je Crnoj Gori kredit za rješavanje crnih ekoloških tačaka, a dio sredstava će dobiti i Brodogradilište za zbrinjavanje grita. U zavisnosti od toga šta pokažu ekotoksikološka istraživanja i analize, dobiće i kredit. Međutim, Vlada je već opredijelila 110 hiljada eura za kopanje i ispitivanje lokacije gdje je nekada bio grit, ne čekajući kredit Svjetske banke.
U Brodogradilištu je trenutno 60 hiljada tona “starog” grita iz vremena primjene starih tehnologija, kao i 10 hiljada tona “novog”, koji ima karakter neopasnog otpada.
Na dokovima Brodogradilišta je 10 brodova na remontu i uposlenost je dobra, dodao je Tušup. Dokovi su, kako je pojasnio, tu “usko grlo” pa bi dopunske radove trebalo što prije završavati, ali obim poslova, ipak, nije veliki:
“Do kraja januara očekujemo još 4 broda čiji će se remont “protegnuti” kroz februar, a u ovom momentu za februar imamo ugovorenih još 6 brodova”.
On je podsjetio i da je u trećem “krugu” sporazumnog raskida ugovora sa radnicima uz otpremnine, bilo prijavljeno 150 radnika, od kojih je 15 odustalo, ali se još čeka da Vlada odobri sredstva. Brodogradilište je u prva dva kruga na ovaj način napustilo 98 radnika.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code