KADA POSTANE ČLANICA EU CRNA GORA MOŽE KORISTITI FONDOVE EU ZA SMANJENJE...

KADA POSTANE ČLANICA EU CRNA GORA MOŽE KORISTITI FONDOVE EU ZA SMANJENJE RAZLIKA U STANDARDU GRAĐANA

104
0
Podijeli

Okrugli sto kojeg je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija “otkrio” je šta će naša država, kada bude članica EU moći da koristi od sredstava iz tzv. ESI fondova, koja su 7 puta veća od sadašnjih kojima raspolažu IPA fondovi.

Na okruglom stolu o pregovaračkom poglavlju 22 koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju instrumenata za korišćenja strukturnih i kohezionih fondova EU učestvovale su i potpredsjednica opštine Herceg Novi dr Tamara Vujović i načelnica Kancelarije za Međunarodnu saradnju Branka Mračević.
Prvi fond je za evropski razvoj i koristi kako bi se prevazišle regionalne razlike, drugi je evropski socijalni fond koji služi za povećanje zaposlenosti u državama članicama i kao finansijska potpora za pronalaženje mogućnosti da se smanji nezaposlenost. Treći fond je kohezioni i služi za smanjivanje razlika i bolje infrastrukturno povezivanje i može se koristiti za životnu sredinu, energetiku i klimatske promjene.
Važno je napomenuti da sredstva iz tih fondova povlači država, a ne opštine. Za svaki projekat koji bude finansiran iz njih mora se osigurati nacionalno učešće. Evropski strukturni investicioni fondovi zahtijevaju i sedmogodišnje programiranje. Namjenjeni su podsticanju rasta država koje su ispod prosjeka razvoja EU. Cilj je da se izjednači standard građana svih regiona EU. Tako će Crna Gora nakon što postane članica Unije, dobiti značajan novac iz ovih fondova kako bi smanjila razlike u razvoju.
U okviru ovog poglavlja Crna Gora će morati da usaglasi zakonodavstvo sa evropskim u oblasti javnih nabavki, državne pomoći, budžetskog planiranja i zaštite životne sredine. Nephodno je da se izgradi i ljudski resurs. Obuka je mukotrpna, ali treba biti uporan, strpljiv jer je u riječ o veoma preciznom evropskom zakonodavstvu.
Predavači na okruglom stolu, kome su prisustvovali predstavnici svih crnogorskih opština, bili su šef radne grupe za saradnju sa predpristupnim fondovima EU Ivana Petričević, glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Andrija Pejović, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Crnoj Gori, Jan Viting i šef delegacije EU u Crnoj Gori Andrej Lis.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code