KAKO ĆE “HERCEG FEST” GAZDOVATI TVRĐAVAMA I OBJEKTIMA KULTURE?

KAKO ĆE “HERCEG FEST” GAZDOVATI TVRĐAVAMA I OBJEKTIMA KULTURE?

150
0
Podijeli

Hercegnovske tvrđave Forte Mare i Kanli kula neće više biti u klasičnom zakupu, kako je to bilo u proteklom periodu – stav je Upravnog odbora JUK Herceg fest, koja njima i gazduje.

– Za Forte Mare zakup je već istekao, a za Kulu će krajem maja i ubuduće ćemo uz pomoć poslovnih partnera raditi na tome da obje budu u funkciji grada i turističke ponude – objasnio je za Radio Jadran, predsjednik UO Herceg festa, Ivica Zidar.
Oko Forte Mare uveliko traje sređivanje i uklanjanje trošnih stabala, a od ovog ljeta biće otvoren ulaz sa šetališta.
U dijelu u kome je nekada bio disko klub biće otvoren galerijski prostor i suvenirnica, pod patronatom Herceg festa. Turisti će moći svakodnevno da je obilaze. Prostor na samom vrhu biće dat u zakup za kafić – restoran. To bi, bila dobra ideja, misli Zidar, jer bi i gledanje filmova bilo moguće u novom modernijem ambijentu.
Ipak, za ozbiljnije uređenje tvrđava nedostaju finansijska sredstva. Obje su načete ”zubom vremena” i nebrigom.
Jedan od prijašnjih zakupaca Forte Mare je njenu unutrašnjost mijenjao tako što je malterisao i prefarbao kamen i sada to treba ispraviti, a u Kanli kuli sve prateće prostorije zahtjevaju obnovu – kaže nam Zidar.
Inače, ove godine će festival Sunčane skale biti održan na Kanli Kuli, iako je direktor festivala, Slobodan Bučevac, kako tvrdi Zidar, rekao da je za njih iznamljivanje tog prostora preskupo.
Za tvrđavu Španjola čeka se elaborat valorizacije, a dobijene su i dozvole od Zavoda zaštitu spomenika za početak uređenja.
Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog preuzela je na sebe da napravi projekat kojim će kuća Ivan Andrića biti rekonstruisana. Tačnije onaj dio koji je bio kafana, kao i dvorište. Za to su iz budžeta već izdvojena sredstva od 20.000 eura i ona će u novom ruhu biti otvorena ovog ljeta. Zidar kaže da se neće ponoviti njena neprikladna funkcija i da tu više nikada neće biti kafana.
Dom kulture u Bijeloj kojim takođe rukovodi Herceg fest po njegovom mišljenju može ponovo biti vraćen MZ Bijela da njime upravlja.
– Ako oni to zaista hoće i imaju tu namjeru, mi nemamo ništa protiv. Dug za struju smo od 15.000 eura u tri rate izmirili. Šta će dalje biti sa Domom, moraće da odluče u Skupštini grada – rekao je Zidar.
UO JUK Herceg fest, razmatra mogućnost uzimanja pod svoje okrilje i Hercegnovsko pozorište.
– Njihov Upravni odbor traži prostorije od 200 kvadrata gdje je nekad bio disko klub, ali je nemoguće da na taj način jednoj NVO izađemo u susret, jer postoje zahtjev i drugih NVO – ističe Zidar.
„Nova šansa u Novom”, koja želi proširenje djelatnosti zatražila je takođe dopisom isti prostor, pojašnjava Zidar.
– Zato bi bilo najbolje da, pozorište čija su tri člana UO već zaposlena kod nas, pređe pod Herceg fest. Oni i sad bez ikakve naknade koriste sve naše prostorije i to će moći i u budućnosti uz određene ugovore, jer je do sad sve bilo na riječ.
No, sve ove i druge odluke moraće da sačekaju dolazak novog direktora JUK Herceg fest, što se očekuje nakon prvomajskih praznika.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code