KAKO JE ZELENIKA POSTALA JELEN DO?

KAKO JE ZELENIKA POSTALA JELEN DO?

182
0
Podijeli

Malo mjesto Zelenika, sa blizu 3000 stanovnika, 4,5 km udaljeno od Herceg Novog, poznato kao preteča hercegnovskog i crnogorskog hotelijerstva, danas je nalik najprašnjavijem djeliću Evrope.

Na to, puni srdžbe, ukazuju mještani koji su svom mjestu promjenili naziv u Jelen do, koji se nalazi kraj Užica. Ono je poznato po oblacima prašine od kreča i slovi za najprašnjavije mjesto u Evropi. Postavili su table sa novim nazivom mjesta, da bi bar nekako »probudili« izvođače radova na kolektoru i nadležne u opštini.
Višemjesečno prekopavanje Zelenike zbog postavljanja kanalizacionog kolektora, nesrtručna i spora rabota, ugrožava poslovanje malih privrednika, ali i komplikuje život građana i svih koji su prinuđeni da prolaze magistralom kroz Zeleniku. Kiša protekla dva tri dana malo je »slegla« prašinu, ali niko od odgovornih ne mrda da bi se posao na kolektoru završio i put i okolina vratili u prvobitno stanje, tvrde Zeleničani, a od jutros i stanovnici Jelen dola na moru.
Zelenika, koja je dobila ime po mediteranskoh zimzelenoj biljci “zelenika” (Phulera latifolia), postala je Jelen do. Inače, to mjesto, sa 6 sakralnih spomenika, opštinske vlasti su odavno zaboravile. Propada i prvi hotel na Južnom Jadranu, hotel »Plaža« iz 1902. godine, jer još nije završen proces restitucije.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code