Kako rasteretiti saobraćaj u Boki?

Kako rasteretiti saobraćaj u Boki?

1290
2
Podijeli

radionica u Tivtu 191115Dvodnevni seminar posvećen izradi “Plana održivih rješenja u saobraćaju za Bokotorski zaliv i Cetinje”, počeo je danas u hotelu Palma u Tivtu. Cilj radionice je da se, na osnovu analize trenutnog stanja saobraćaja u Bokokotorskom zalivu i na Cetinju, definišu konkretne akcije i programi koji će doprinijeti održivom razvoju ovog područja, navodi se u saopštenju Centra za održivi razvoj/UNDP.

Porastom broja motornih vozila u gradovima pojavili su se učestali problemi saobraćajnih gužvi, koje je moguće riješiti strategijama upravljanja saobraćajem. Potreba za povećanjem mobilnosti i u skladu s tim, sve veća potražnja za prevozom, uz prostornu, energetsku, ekološku i ekonomsku racionalnost – zahtjeva novi pristup u rješavanju urbanih transportnih problema Boke i Cetinja. Jedan od mogućih modela koji može ponuditi rješenje, a po uzoru na evropske prakse je upravo “Plan održivih rješenja u saobraćaju za Bokotorski zaliv i Cetinje”.

Picerija i restoran

Plan treba da ukaže na načine koji omogućavaju optimalno korištenje postojeće saobraćajne infrastrukture u toj oblasti, racionalizuju putovanja ličnim automobilom kroz povećanje upotrebe ostalih načina putovanja (javni gradski prevoz i nemotorizovani prevoz, bicikla i sl.). Na taj način će se poboljšati kvalitet saobraćajnog sistema u cjelini, smanjiti zavisnost prevoznog sistema o fosilnim gorivima, a samim tim i zdravstveni rizici koje direktno ili indirektno saobraćaj uzrokuje.

“Plan održivih rješenja u saobraćaju za Bokotorski zaliv i Cetinje” je strateški plan koji se nadovezuje na postojeću praksu u planiranju, a cilj mu je da zadovolji potrebe stanovnika gradova za mobilnošću, kroz stvaranje održivog transportnog sistema i uz osiguranje dostupnosti poslova i usluga svima, danas i u budućnosti.

Plan će pripremiti konzorcijum tri kompanije – SYSTEMA iz Grčke, WYG International iz Velike Britanije i CEED Consulting iz Podgorice. On je dio projekta “Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori, koji realizuju Centar za održivi razvoj / UNDP i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine.

2 Komentari

  1. Sa postojecom infrastrukturom veoma lako uz promjenu svjesti ljudi, bolju organizaciju gradskog saobraćaja i minimalna ulaganja u nosače za bicikla.
    0    0

Ostavite komentar

*

code