KAKO „UBRATI“ 390 HILJADA EURA OD BORAVIŠNE TAKSE SA SAMO ČETIRI TURISTIČKA...

KAKO „UBRATI“ 390 HILJADA EURA OD BORAVIŠNE TAKSE SA SAMO ČETIRI TURISTIČKA BIROA?

66
0
Podijeli

Na početku turističke sezone u Herceg Novom je drastično otvoren problem prijave boravka i naplate boravišne takse.

Turisti mogu samo da se prijave u MUP-u i na samo četiri turističko-informativna punkta, na 20-ak kilometara obale. Stvaraju se velike gužve, a punktovi nisu tehnički opremljeni niti je osoblje edukovano – upozorili su, pored ostalog, na pressu članovi Udruženja turističkih agencija Herceg Novog.
– Veliko je nezadovoljstvo i među izdavaocima, jer su navikli proteklih godina da za taj posao dolaze u turističke agencije. Budžetom TO Herceg Novi planirano je 390 hiljada eura od boravišne takse, što čini trećinu ukupnog budžeta, zato smo spremni da pomognemo u rješavanju ovog problema – kazao je Ilija Sladović.
U Zakonu o strancima propisano je da prijavljivanje gostiju mogu da obave davaoci smještaja ili turistička organizacija. Nepravedno su izuzete turističke agencije i besmisleno eliminisane, navode iz Udruženja.
– Turistička sezona je počela, a Turistička organizacija Herceg Novi nije spremna da ponudi alternativna rješenja. Punktovi su najgora reklama turizmu grada, veća od problema vodosnabdijevanja, raskopanih ulica i nečistih plaža – tvrdi Ranko Šabanović.
U glavnoj sezoni biće potrebno najmanje 20 dobro opremljenih turističkih punktova da bi se dnevno mogla obaviti prijava nekoliko hiljada gostiju, ocjenjuju članovi IO Uduženja turističkih agencija. Ne treba zaboraviti i da su dio opštine Njivice, Rose, Žanjic…
Iz Udruženja su predložili Turističkoj organizaciji poslovno tehničku saradnju za obavljanje ovog posla, jer imaju iskustva, dobru opremu. Čak su ponudili i da u turističkim agnecijama obezbjede prostor u kome bi sjedili i obučavali se novozapoleni radnici za prijavu gostiju. Sve bi bilo u skladu sa Zakonom o turizmu. Ali, odgovora nema. Pokušali su i da razgovaraju sa predsjednikom Opštine, koji je istovremeno i predsjednik Skupštine TO, ali nijesu uspjeli.
– Ne tražimo krivce nego nudimo pomoć i rješenje za sprječavanje kolapsa i kako bi budžeti opštine, odnosno TO bili puni – poručio je Šabanović.
Samo zajednički rad može spasiti ovu sezonu, dok se ne nađe bolje rješenje ili izmjeni Zakon. Jer, mora se voditi i evidencija o broju turista, a agencije su za sve te poslove spremne.
– Treba vidjeti koliko je posljednjih godina ubrano sredstava boravišne takse preko turističkih agencija, koje su to radile profesionalno i preko računa, uz kontrole. Tu nije moglo biti propusta. A koliko će ove godine TO ostvariti od planiranih 390 hiljada eura? Svakako bi lakše bilo da mi radimo taj posao i da obučavamo radnike – tvrdi Ilija Sladović uz ocjenu da u TO nijesu shvatili da je sezona već počela.
Ne stiže odgovor ni iz Ministarstva turizma od koga je Udruženje tražilo hitnu reakciju kako bi im se omogućio opstanak 15 turističkih agencija, a istovremeno i zaustavila blamaža gostiju i izdavalaca smještaja.
U MUP-u neće da prime ovjerene kartone izdavalaca soba za prijavu gostiju, a kako će neko ko nema kompjuter raditi elektronsku prijavu uz dodatni trošak od preko 100 eura za uređaj, odnosno program, ili kako će čekati u dugom redu, po suncu, ispred turističkog punkta za prijavu ili naplatu boravišne takse.
– Ranije smo svi imali ugovore sa izdavaocima smještaja i naplaćivali boravišnu taksu i prijavu njihovih gostiju. Kada je uveden novi Zakon do ove godine su nas prećutno puštali da to i dalje radimo, međutim, sada je haos. Stanodavci nas svakodnevno zovu, ne znaju šta da rade, šalju ih iz policije u TO, pa onda im traže silna dokumenta, izvod iz knjige nepokretnosti, podatke o adresi gosta iz zemlje odakle dolazi, čak i matični broj – stiče Tatjana Mlačnik.
Nije zanemarljiv ni problem što se strancima uzimaju pasoši i nose na turistički punkt, gdje dokument ostane nekada i dan-dva, čime se praktično gost lišava prava kretanja dok ne završi prijavu boravka.
S druge strane ako turisti ostanu neprijavljeni u Crnoj Gori kada se vraćaju kući na granici bivaju kažnjeni sa 50 ili 60 eura, ako nemaju dokaz o prijavi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code