Kamenari poslije nepogode: Posljedice teško sanirati

Kamenari poslije nepogode: Posljedice teško sanirati

3
Podijeli

Prošla su dva dana od velikog nevremena koje je pogodilo Kamenare, a nastale štete na blizu 50 kuća još nijesu u potpunosti evidentirane i procijenjene, a kamoli sanirane, priča za Radio Jadran predsjednica MZ Kamenari, Maja Popović.

– Dosta toga, ipak, sanirano je istog jutra nakon nepogode. Sazvali smo sastanak u Mjesnoj zajednici, napravili krizni štab, pozvali sve ljude i apelovali da dođu svi koji mogu da pomognu. Zatim smo obavijestili sve opštinske službe koje su se odmah odazvale. Otežavajuća okolnost je bila što Kamenari nisu bili jedino ugroženo mjesto, pa su svi bili na terenu u Meljinama, ali čim su obezbijedili stanovnike tamo, došli su na Kamenare i pomogli – ističe Popović

Picerija i restoran

Najviše pomoći pružili su im vatrogasci iz Meljina i dobrovoljci iz Bijele. Kako kaže Popović, oni su uradili najteži i najopasniji dio posla-peli su se po krovovima, spuštali crepove, obezbjeđivali krovove od daljeg urušavanja. Takođe, mještani su pohvalili i Elektrodistribuciju, čije su ekipe provele čitav dan na terenu otklanjajući kvarove.

Osim pravovremenog reagovanja opštinskih službi, Kamenaraci, naročito omladina, pokazali su veliku solidarnost i komšijsku slogu, te su od jutra do mraka radili na sanaciji nastale štete, čistili i iznosili namještaj.

– Mještani su se odazvali u velikom broju i to me je posebno ganulo tog dana. Svi su priskočili jedni drugima u pomoć. Time sam najviše zadovoljna u ovoj situaciji – navodi Popović.

Rad na terenu je bio naporan i sa mjerama predostrožnosti zbog loših vremenskih prilika, kiše i vjetra. Najveću opasnost predstavljali su oštećeni krovovi, čije je dalje urušavanje prijetilo da čak i ugrozi živote ekipa i pojedinaca koji su učestvovali u sanaciji.

– U nepogodi je 40-ak kuća razotkriveno ili oštećenog krova, a 10 kuća je oštećeno koje nemaju ploču ispod krova. Otežavajuća okolnost je bila kiša pa se nije moglo reagovati na vrijeme. Kuće su plavile, curilo je kroz instalacije, te se struja morala isključiti – objašnjava ona.

U Kamenarima je počneo rad opštinska Komisija za procjenu štete na objektima i imanjima:

– Ne znamo kad će tačno biti gotov izvještaj, ali znamo da rade na tome. Ima još ekipa na terenu, a mi smo uvijek na vezi sa Opštinom. Rečeno je da će Komisija opet da prođe cijelim terenom – ističe Popović.

Važno je da iako posljedice neveremena nijesu sanirane, mještanima ne  prijeti opasnost. Mada su dvorišta i dalje puna zelenog otpada i šuta, pa se očekuju kamioni za odvoz otpada i pripadnici Službe zaštite koji bi opet pomogli da se on utovari.

Putevi na Kamenarima su većinom prohodni, a Popović kaže da će danas očistiti kritični dio puta uz Lalovinu.

Osim Opštini, MZ Kamenari se dopisima za pomoć obratila i Vladi Crne Gore i JP Morsko dobro u nadi da će prepoznati ozbiljnost nedaće koja je zadesila mještane i pomoći.

Popović je pohvalila Komunalno stambeno preduzeće, Čistoću i Vodovod, ali i privatnike šlep službu Vujačić i prevoznika Sveta Šerovića koji su bez novčane naknade odvozili zeleni i građevinski otpad.

3 Komentari

  1. Bravo za sve pogotovo Serovic i Vujačić(Vukasović) patriotske snage stari Bokellj .ZIVJELI HVALA DO NEBA DIGLI SMO SE NA NOGE I 1979 IZ PRASINE. PA CEMO I SADA FORCA. KAMENARI. FORCA JOSICA I DJURICI IDEMO JAKO.

    10
    3

Ostavite komentar

*

code