KAMENARI U DŽAKARTI – U ŽIRIJU SVJETSKIH FILATELISTA

KAMENARI U DŽAKARTI – U ŽIRIJU SVJETSKIH FILATELISTA

0
Podijeli

Tomo_KaturicPredsjednik filatelista Crne Gore Tomo Katurić, je u Beogradu na nedavno održanoj filatelističkoj izložbi “Srbijafila XV”, osvojio prvi “Grand Prix” za dorađenu kolekciju “Poštanska istorija Boke Kotorske 1809-1875”. Veliki filatelista je dobio i pozlaćenu medalju “Vermej” za drugu kolekciju “Okupacija Boke 1941-1945”, kao i pozlatu “Vermej” za katalog “Poštanske marke Crne Gore 1874-2011” .

Na izložbi su učestvovali predstavnici 12 zemalja, kao i najbolji domaći izlagači. U izjavi za Radio Jadran, śor Tomo kaže,  da je konkurencija bila jaka, ali zbog rezultata koje je postigao na svjetskim takmičenjima, žiri se nije dvoumio oko pobjednika i dodjele nagrada. On ističe da je jednoglasna ocjena žirija o njegovoj pobjedi veliki uspjeh za Crnu Goru, s obzirom da je ovo prvi internacionalni Grand Prix u filateliji, koji je stigao u Crnu Goru.

Picerija i restoran

Izložbu je otvorio ministar kulture republike Srbije Predrag Marković. Izložbi su prisustvovale i visoke ličnosti iz svijeta filatelije – Jorges Jorgensen iz Danske – predsjednik FEP-a, kao i Patrik Marselis, predsjednik kluba Monte Karlo, čiji je patron princ Albert.

No, pasionirani filatelista se ne zaustavlja ovdje. Njegove ambicije su i dalje usmjerene ka novim takmičenjima. Za kraj maja je predviđena “Balkanijada” u Mariboru, zatim izložba “Timbre” u Parizu, na koju će svoju kolekciju poslati DHL-om, pošto neće moći da prisustvuje. U to vrijeme, 15. juna biće na izložbi u Džakarti, kao član svjetskog žirija.

– Malo mjesto Kamenari će ocjenjivati filatelističke kolekcije krunisanih glava velike Rusije, velike Francuske i velike Španije, što je za kulturu Crne Gore i naše lijepe Boke vrlo značajno – ističe Katurić.

Flatelija svakako zauzima visoko mjesto među kulturnim promoterima svake zemlje, a za promociju Crne Gore u svijetu i dalje je, bez sumnje, među zaslužnima,Tomo Katurić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code