Kameni i čelični mostovi Herceg Novog: Spomenici kojima opet možemo prelaziti

Kameni i čelični mostovi Herceg Novog: Spomenici kojima opet možemo prelaziti

1840
2
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_razno_avgust_mostovi_ns_2Na području hercegnovske opštine postoji preko dvadeset starih kamenih mostova, starosti od osamdeset, pa i preko dva vijeka, kao i sedam željeznih mostova, građenih u doba Austrougarske monarhije i to kao djelovi željezničke pruge. Tim profesora i asistenata sa novosadskog tehničkog fakulteta, departmana za građevinarstvo i geodeziju, koji je krajem avgusta boravio u Herceg Novom radi analize postojećeg stanja mostova, dostavio je izvještaje za četiri željezna i šest kamenih mostova.
Obrađeni su željezni mostovi: na Sutorini, (kod fudbalskog igrališta), na Babinom potoku (kod hotela Igalo), u Zelenici, kao i kolsko-pješački u Meljinama, tzv.Plavi most. Ekspertiza postojećeg stanja urađena je za sljedeće kamene mostove: Matkovića most, most kneza Koste Rašovića, u Sasovićima, dvosvodni most na rijeci Sutorini, uz magistralu, dvosvodni most na Babinom potoku u Igalu, uz plažu hotela „Igalo“, most u Vali bijelskoj, kod crkve Rize Presvjete Bogorodice, most Vladike Ljubibratića.
Prema riječima dipl. inženjerke građevinarstva, mr Olivere Doklestić, koja je predvodila tim i kojoj su mostovi posljednjih pet godina jedno od zanimanja, za sve mostove su urađeni vizuelni pregledi konstrukcije:
– S obzirom na svojstva čelika i brzinu korodiranja, naročito u blizini mora, čelične konstrukcije su u dosta lošijem stanju u odnosu na kamene. I primjenjena metologija ocjene stanja je u nekoliko drugačija za čelične u poređenju za kamenim konstrukcijama. Urađene su detaljne analize i opisi čelične rešetke, podužnih i poprečnih čeličnih nosača, zatega i ležišta. Dugogodišnje neodržavanje ovih objekata učinilo je da su oni samo spomenici, za sada prošlog vremena kada je ovuda prolazila željeznica – navodi Doklestićeva.

Plavi most još se “drži”

Picerija i restoran

images_slike_dogadjaji_2015_razno_avgust_mostovi_ns_1Plavi most u Meljinama, koji je jedini čelični most u funkiciji, preko koga prolazi teški saobraćaj, ima toliko oštećene konstruktivne elemente da bi bilo neophodno da on što prije bude stavljen van funkcije i saniran, poručio je inženjerski tim. Oni navode da je trajnost mostovske konstrukcije u velikoj mjeri smanjena zbog korozionog procesa čeličnog materijala i zbog velike osjetljvosti čelične konstrukcije na agresivni uticaj morske sredine u kojoj se nalazi.
Takođe stanje nosećih elemenata čelične konstrukcije je takvo da nisu narušeni nosivost i stabilnost konstrukcije mosta za eksploataciono opterećenje, a ležišta u zonama obalnih oslonaca još uvijek direktno ne ugrožava nosivost i stabilnost konstrukcije mosta.
Noseću konstrukciju mosta treba dovesti u tehnički ispravno i funkcionalno stanje i potrebno je da se hitno preduzmu odgovarajuće mjere, navode u elaboratu stručnjaci iz Novog Sada.
– Radovi treba da obuhvate zamjenu svih djelova noseće čelične konstrukcije, koji su zahvaćeni jakim korozionim procesima, čišćenje kompletne čelične konstrukcije mosta od površinske korozije i nanošenje zaštitnih antikorozionih premaza. Radi povećanja trajnosti ležišta, neophodno je obnoviti antikorozioni zaštitni sloj. Potrebno je uraditi detaljan Projekat sanacije noseće konstrukcije mosta.
Kamenim mostovima je urađeno detaljno snimanje konstrukcije i stanja i uzeti su uzorci veziva i kamena i laboratorijski analizrani da bi se za sanaciju pronašao majdan sličnog kamena, po boji, teksturi i petrografskim odlikama.
U timu koji je ipsitivao stanje mostova u Novom bili su: profesori dr Vlastimir Radonjanin i dr Đorđe Lađinović, docent dr Bojan Matić, kao i diplomirani inženjeri: Miloš Šešlija, Vladimir Živaljević, Vanja Vučinić, Milica Bubnjević, Dunja Krtinić, Mina Ljubisavljević i Srbislav Babić .
– Izvještaji bi trebalo da posluže za program sanacije ovih mostova, kako bi postali dio graditeljskog nasljeđa koji će biti valorizovan i nova instorijska vrijednost naše opštine, zajedno sa fortifikacijama – saopštila je Olivera Doklestić najavljujući njena dalja istraživanja mostova u Herceg Novom.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code