KAMPANJA “ISPRAVI SE I VJEŽBAJ” – OD 1173 PREGLEDANE DJECE ČAK 72%...

KAMPANJA “ISPRAVI SE I VJEŽBAJ” – OD 1173 PREGLEDANE DJECE ČAK 72% IMAJU LOŠE DRŽANJE

152
0
Podijeli

Od 15. marta do 27. septembra u 17 crnogorskih gradova realizovana su tri ciklusa kampanje „Ispravi se i vježbaj!”.

Urađeno je 1173 besplatnih pregleda kičme djece i omladine od 5 do 25 godina.
Znaci lošeg držanja utvrđeni su kod čak 855-oro njih, ili 72.89%. Spuštene svodove stopala imaju 66,32% pregledanih, a kod 154 mališana, ili 13,12% se sumnja na skoliozu. Visok procenat, ili kod 32,13 odsto pregledane djece i mladih sumnja se i na valgiditet Ahilove tetive. To je samo dio nalaza u kampanji koju su sproveli 53 fizioterapeuta i 5 ljekara Udruženja fizioterapeuta i Udruženja sportske medicine Crne Gore.
Preglede su obavljali u Podgorici, Bijelom Polju, Cetinju, Baru, Nikšiću, Ulcinju, Budvi, Beranama, Herceg Novom, Kolašinu, Rožajama, Žabljaku, Petnjici, Danilovgradu, Pljevljima, Kotoru i Tivtu.
Detaljni podaci biće objavljeni u publikaciji sa zaključcima a ujedno i prijedlozima nadležnim institucijama za rješavanje evidentnih zdravstvenih problema kod djece i mladih.
Implementacijom Kampanje “Ispravi se i vježbaj!” roditelji su se u direktnom razgovoru sa specijalistima primijenjene fizioterapije (fizioterapeutima) upoznali sa tim što je zapravo deformitet kičmenog stuba, znacima ovog oboljenja, kako ga prepoznati kod svog djeteta, kako preventivno djelovati i kako ostvariti uslugu fizioterapeuta u javnom zdravstvu da bi se spriječilo napredovanje ili uopšte pojavljivanje nekog od oblika deformiteta kičmenog stuba.
Uprava za mlade i sport Crne Gore, Udruženje fizioterapeuta Crne Gore i Udruženje sportske medicine Crne Gore namjeravaju da Kampanja “Ispravi se i vježbaj!” postane tradicionalna i da se sprovodi svake godine kako bi efekti edukacije i prevencije pomogli što većem broju građana i spriječili širenje pojave deformiteta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code