KAMPANJA “ISPRAVI SE I VJEŽBAJ” – SPRIJEČITI DEFORMITETE KOD DJECE

KAMPANJA “ISPRAVI SE I VJEŽBAJ” – SPRIJEČITI DEFORMITETE KOD DJECE

110
0
Podijeli

U dvorani Sportskog centra u Igalu sjutra će biti nastavljena kampnaja “Ispravi se i vježbaj”, od 10 do 14 h.

Preglede djece obavljaće fizioterapeuti (specijalisti primijenjene fizioterapije), na osnovu kojih će popunjavati evaluacioni list.
List će pored osnovnih, sadržavati podatke o visini, težini, položaju glave, ramena, Scapulae alatae, donji uglovi lopatica, Lorencovi trouglovi (uži), položaj savijenih laktova, linije struka, nagib karlice, kontraktura m.Iliopsoas-a, dužina nogu, sumnja na genu valgum, sumnja na genu varum, prisustvo spuštenog svoda stopala, valgiditet Ahilove tetive, valgiditet nožnog palca, gibozitet / napetost PVM u pretklonu, korekcija skoliotične krivine elevacijom ruke.
Evaluacioni listovi su numerisani i izrađeni na indigovanom papiru tako da će jedan primjerak (original) ovog lista dobiti roditelji.
Implementacijom Kampanje “Ispravi se i vježbaj” roditelji će se u direktnom razgovoru sa specijalistima primijenjene fizioterapije (fizioterapeutima) upoznati sa tim što je zapravo deformitet kičmenog stuba, znacima ovog oboljenja, kako ga prepoznati kod svog djeteta, kako preventivno djelovati i kako ostvariti uslugu fizioterapeuta u javnom zdravstvu da bi se spriječilo napredovanje ili uopšte pojavljivanje nekog od oblika deformiteta kičmenog stuba.
Uprava za mlade i sport Crne Gore, Udruženje fizioterapeuta Crne Gore i Udruženje sportske medicine Crne Gore namjeravaju da Kampanja “Ispravi se i vježbaj!” postane tradicionalna i da se sprovodi svake godine kako bi efektivnom edukacijom i prevencijom pomogli što većem broju građana i spriječili širenje pojave deformiteta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code