KAMPANJA „ISPRAVI SE I VJEŽBAJ“ – VEĆINA OD 55-ORO PREGLEDANE DJECE IMA...

KAMPANJA „ISPRAVI SE I VJEŽBAJ“ – VEĆINA OD 55-ORO PREGLEDANE DJECE IMA LOŠE DRŽANJE

134
0
Podijeli

Tokom kampanje “Ispravi se i vježbaj!” u Sportskom centru Igalo” uspješno je pregledano 55-oro djece.

Kod 41-og djeteta je prisutna spuštenost svodova stopala, kod 36-oro djece su prisutni znaci lošeg držanja, kod osmoro djece postoji sumnja na skoliozu, kod troje djece postoji sumnja na kifozu, kod petoro djece je prisutna razlika u dužini donjih ekstremiteta, kod dvoje postoji sumnja na deformitete koljena (genu varum i genu valgum), kod jednog djeteta je prisutan deformitet grudnog koša (pectus carinatum).

Picerija i restoran

Preglede su obavljali specijalisti primijenjene fizioterapije (fizioterapeuti) na osnovu kojih su popunjavani Evaluacioni listovi. Oni su numerisani i izrađeni na indigovanom papiru tako da su jedan primjerak (original) ovog lista dobili roditelji.
Kampanja “Ispravi se i vježbaj!” je uspješno počela 15. marta 2015. godine na Trgu Republike u Podgorici i do sada je urađeno 696 pregleda djece.
Implementacijom Kampanje “Ispravi se i vježbaj!” roditelji se u direktnom razgovoru sa specijalistima primijenjene fizioterapije (fizioterapeutima) upoznati sa tim što je zapravo deformitet kičmenog stuba, znacima ovog oboljenja, kako ga prepoznati kod svog djeteta, kako preventivno djelovati i kako ostvariti uslugu fizioterapeuta u javnom zdravstvu da bi se spriječilo napredovanje ili uopšte pojavljivanje nekog od oblika deformiteta kičmenog stuba.
Posljedice deformiteta kičmenog stuba su višestruke i umnogome utiču na kvalitet života svakog pojedinca. Danas se oboljenja kičmenog stuba u mnogim naprednim društvima smatraju modernom bolešću broj 1 a dodatno zabrinjava činjenica da djeca svoje vrijeme provode u neadekvatnim školskim klupama, nose teške torbe koje ih dodatno povijaju i sve se manje bave fizičkim aktivnostima, a sve više vremena provode sjedeći ispred kompjutera čime se njihovi mišići nedovoljno i nepravilno razvijaju ne dajući kičmenom stubu neophodnu potporu.
Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, Udruženje sportske medicine Crne Gore i Uprava za mlade i sport Crne Gore namjeravaju da Kampanja “Ispravi se i vježbaj!” postane tradicionalna i da se sprovodi svake godine kako bi efekti edukacije i prevencije pomogli što većem broju građana i spriječili širenje pojave deformiteta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code