Kampanja: “Mjesec zaštite od požara” 26. maja u Herceg Novom

Kampanja: “Mjesec zaštite od požara” 26. maja u Herceg Novom

595
0
Podijeli

U petak će u Herceg Novom biti sprovedena kampanja pod nazivom “Mjesec zaštite od požara”, kao dio projekta Evropske komisije “Svarog 2017”. Kampanja  se u Crnoj Gori sprovodi  od 4. do 31. maja, a u Herceg Novom će biti održana 26. maja, navodi se u saopštenju MUP-a, Direktorata za vanredne situacije područne jednice Herceg Novi.

U okviru kampanje, koja se odnosi na informisanje građana o značaju zaštite od požara, pored službenika Direktorata za vanredne situacije, učestvaće i pripadnici Službi zaštite i spasavanja Kotor, Tivat i Herceg Novi. Biće podijeljen i promotivni materijal – letak sa bezbjednosnim uputstvima putem kojeg se građani mogu informisati kako se treba ponašati u slučaju požara.

Picerija i restoran

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je 1. februara  započeo realizaciju projekta pod nazivom “Svarog 2017”, koji se realizuje u okviru Mehanizma za civilnu zaštitu EU, a finansira ga Evropska komisija – Generalni direktorat za evropsku civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći (DG ECHO). U realizaciji projekta pored Direktorata za vanredne situacije MUP-a CG, učestvuju i DUZS – Državna uprava za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske (koordinator), francuska škola za civilnu zaštitu – ENTENTE i Regionalni centar za praćenje požara Republike Makedonije.

Projekat “Svarog 2017” odnosi se na organizovanje vježbe na temu zaštite i spasavanja od požara, koja predstavlja kombinaciju štabne vježbe (Table Top Exercise (TTX) i vježbe komandnog mjesta (Command Post Exercise (CPX). Održaće se od 14 -17. novembra 2017. godine u Cavtatu, u Republici Hrvatskoj.

U projektu će učestvovati i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije (Odsjek za operacije i koordinaciju u slučaju kriza i katastrofa), koji će učestvovati na vježbi. Ukupan budžet projekta je 377.432 eura, od čega Evropska komisija pokriva 85% cjelokupnih troškova.

Glavni cilj projekta je jačanje regionalne i prekogranične saradnje u oblasti zaštite od požara, upoznavanje sa procedurama i funkcionisanjem Mehanizma za civilnu zaštitu EU, testiranje i uvježbavanje standardnih operativnih procedura u slučaju požara, razmjena informacija, znanja i najbolje prakse između timova za zaštitu i spašavanje od požara itd.  Projekat će se sprovoditi  od 1. februara 2017. godine do 31. januara 2018. godine (12 mjeseci).

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code