Kampanja „Ugasi motor“ kada auto nije u pokretu , sačuvati zdravlje i...

Kampanja „Ugasi motor“ kada auto nije u pokretu , sačuvati zdravlje i auto

1395
0
Podijeli

Uz Svjetski dan zaštite životne sredine Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, radi unapređenja ekološke, ekonomske i društvene odgovornosti počinju kampanju „Ugasi motor“.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rad motora u praznom hodu šteti zdravlju. Udisanje štetnih gasova iz automobila izaziva astmu, alergije, druge respiratorne probleme i kardiovaskularna oboljenja. Emisije štetnih gasova su prisutne i opasne po zdravlje čak i kada ih ne vidimo golim okom.  Djeca su posebno osjetljiva na zagađenja iz vazduha, jer dišu brže i inhaliraju 50% više vazduha po kilogramu tjelesne težine od odraslih.

Picerija i restoran

Da li znate?

Često paljenje i gašenje vozila neće oštetiti motor. Naprotiv, prazan hod može oštetiti motor jer motor tada ne radi na optimalnoj radnoj temperaturi.

Neprekidan rad motora vozila emituje 20 puta više zagađenja od vozila koje ide 50km na sat.

Prazan hod motora duže od 10 sekundi, troši više goriva nego što je potrebno za ponovno pokretanje motora.

Najbolji način da zagrijete vaše vozilo je da ga vozite.

Vozila koja provedu u praznom hodu više od 10 min. dnevno potroše  više od 110 litara goriva godišne.

Neprekidan rad motora vozila emituje toksine, gasove i čestice (“čađ”) u vazduh, doprinoseći stvaranju izmaglice, kisjele kiše i klimatskim promjenama.

Na svaka 4 litra potrošenog goriva proizvede se više od 9kg gasova sa efektom staklene bašte. Izvor: www.epa.gov

Kampanjom je predviđeno:

Postavljanje znakova protiv praznog hoda automobila ispred škola u Podgorici – u prvoj fazi kampanje.

Postavljanje znakova na benzinskim pumpama i parkinzima i svim drugim mjestima gdje vozila mogu biti u stanju mirovanja.

Organizovanje predavanja u saradnji sa timom UNDP-a na temu klimatskih promjena u određenom broju osnovnih škola i distribucija informativnih flajera.

MUP Crne Gore će prilikom registracije vozila svim vlasnicima uz dokumenta i tablice podijeliti i PVC naljepnicu za automobil čijim lijepljenjem direktno podržavate kampanju.

Granična policija će turistima prilikom ulaska u Crnu Goru, tokom redovne pasoške kontrole podijeliti i informativne flajere vezano za kampanju.

Društveni medijski postovi kako bi pojedincima i kompanijama  preporučilo kako da se uključe u kampanju i poboljšaju kvalitet vazduha u svakodnevnom životu.

Crnogorski Telekom će svojim postpaid korisnicima poslati SMS sledeće sadržine: Danas je Svjetski dan zaštite životne sredine. Ugasi motor dok čekaš u automobilu. Čuvajmo zdravlje, zaštitimo prirodu! www.lowcarbonmne.me

Prazan hod motora je problem koji šteti našem zdravlju i okolini, a uz to troši gorivo i novac. Zakonska zabrana praznog hoda motora ima globalno rastući trend. U većini zemalja svijeta uvedena je na dobrovoljnoj osnovi, dok su u sve većem broju zemalja predviđene i visoke novčane kazne (Velika Britanija).

Kampanjom “Ugasi motor”, koja je u Crnoj Gori prvi put realizovana 2015. godine, pozivaju se  pojedinci i porodice da pokažu svoju predanost zaštiti djece i zajednice od štetnih emisija iz vozila tako što će dobrovoljno isključivati motor dok vozilo nije u pokretu i podstaći svoje prijatelje da eliminišu nepotrebna zagađenja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code