Kanađani u Herceg Novom: Predstava “Kafe Ćerka” nudi zdravo rješenje za krizu...

Kanađani u Herceg Novom: Predstava “Kafe Ćerka” nudi zdravo rješenje za krizu identiteta

0
Podijeli

Uoči gostovanja Zapadne pozorišne radionice WORKSHOP WEST PLAYWRIGHTS’ THEATRE, iz  Edmontona (Kanada) s predstavom „Kafe Ćerka“ (Café Daughter), prema tekstu Keneta T. Vilijamsa i u režiji Lize Rejvensberger, priređena je press konferencija u Dvorani Park.

To je početak saradnje JUK Herceg festa i Opštine Herceg Novi sa Ambasadom Kanade, kao i saradnje Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti sa kanadskim teatrom, naglasila je v.d. direktorica JUK Herceg festa Gordana Krcunović.

Picerija i restoran

Predstava je na tek završenom festivalu monodrame i pantomime u Beogradu dobila nagradu stručnog žirija i publike, a tematizuje problematiku identiteta:

– Znamo da je kriza identiteta dijagnoza savremenog čovjeka, ali za razliku od savremenog doba koje obično nudi eskapistička rješenja za krizu  identiteta, ova monodrama otkriva ili pruža jedno zdravo rješenje – istakla je Krcunović.

Članica Borda pozorišta WORKSHOP WEST PLAYWRIGHTS’ THEATRE i producentkinja regionalne turneje ove predstave, Barbara Talevski je kazala da su jako srećni zbog uspjeha na Festivalu monodrame i pantomime na kome su osvojili dvije najznačajnije nagrade, glavnu nagradu Kolajna i nagradu žirija publike:

– Srećni smo zbog tog uspjeha i drago nam je da možemo da nastavimo našu turneju kod vas. Osim što su kanadska Ambasada i jedan od partnera, Festival monodrame pomogli ovu predstavu, uradili su to sa kanadske strane značajne kanadske fondacije, bez kojih ne bismo mogli da ostvarimo ovo gostovanje, posebno ne u smislu putnih troškova – naglasila je ona.

Glumica Tifani Ajalik smatra da je jako važno da ova predstava gostuje i van Kanade, jer se bavi pitanjima pred kojima se svi mi nađemo u jednom trenutku života: ko smo mi, kome pripadamo i to je u stvari ključna tema ove predstave.

– Priča je zasnovana na istinitoj biografiji kanadske senatorke Lilian Eve Kuan Dajk, koja je poreklom po majci Kri Indijanka, a po ocu Kineskinja i bavi se njenom životnom borbom koja je u Kanadi pedesetih godina prošlog vijeka bila izuzetno teška. Ona se kao žena izborila da bude doktor. Borba je bila teška i zbog njenog identiteta koji nije ni anglofoni ni frankofoni već je zbog porjekla smatrana građankom drugog reda. Ona je uspjela da postane prvi doktor nauka koji je drugog porejkla – ispričala je ona.

Zanimljivo je da u ovoj monodrami Tifani Ajlik glumi 12 ličnosti, djevojčicu od devet godina sve do djevojke koja doktorira,ali glumi i svoje roditelje, nastavnike, prijatelje… Posebno joj je bilo interesantno da glumi starije osobe….

Gostovanje kanadske predstave u Srbiji i Crnoj Gori podržali su Ambasada Kanade za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju i Canada Council.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code