KANDIDATURA: CETINJE, HERCEG NOVI, KOTOR, TIVAT I BUDVA EVROPSKA PRIJESTONICA KULTURE

KANDIDATURA: CETINJE, HERCEG NOVI, KOTOR, TIVAT I BUDVA EVROPSKA PRIJESTONICA KULTURE

274
0
Podijeli

Predstavnici pet crnogorskih opština Saglasili su se na sastanku u Ministarstvu kulture da udruženim snagama krenu u projekat kandidature za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine.

O tome da li će titular biti Cetinje ili Herceg Novi presudiće nakon praznika novi ministar kulture Pavle Goranović, saznaju Dnevne novine.
Sastanku na Cetinju prisustvovali su ministar kulture Pavle Goranović, gradonačelnici Aleksandar Bogdanović, Lazar Rađenović i Nikola Gojković sa svojim timovima, generalna direktorka Direktorata za kulturnoumjetničko stvaralaštvo Dragica Milić, kao i predstavnici Kotora i Tivta.
Priklanjanje Cetinja ideji udružene kandidature čini se kao logičan potez i oslanjanje na potencijale čitave regije, a samim tim daje veće izglede našoj zemlji da se upiše na evropsku kulturnu mapu. Ono što je napokon izvjesno jeste da je projekat dobio državnu podršku, te da će se u realizaciju i finansiranje nimalo jednostavnog zadatka pored lokalnih samouprava uključiti i država.
Nakon zvaničnog objavljivanja titulara projekta uslijediće intenzivne pripreme, jer je, 23. oktobar krajnji rok za aplikaciju koja će biti predata Briselu na razmatranje.
Biti evropska kulturna prijestonica laskava je titula, ali i skupa. Budžeti ranijih EPK varirali su od pet miliona eura pa do milijardu. Samo za prvu fazu projekta potrebno je izdvojiti 300.000 eura, a čitav proces kandidature u prosjeku traje od 8 do 10 godina. Ko će biti kandidati za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine biće poznato 2017. Riječ je o najvećem evropskom projektu kulture čije prednosti su ogromne. Zvanični izvještaj Evropske komisije pokazuje da na jedan uloženi euro gradu, regiji i državi se vraća osam do 10 eura.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code