Kanli kula puca i klizi, obnova moguća tek poslije sanacije klizišta

Kanli kula puca i klizi, obnova moguća tek poslije sanacije klizišta

26
Podijeli

Posljednjih godina na Kanli kuli sve su vidnija oštećenja, šire pukotine na zidinama, veća ulegnuća. Stručnjaci su utvrdili da je to posljedica velikog klizišta od magistrale do Starog grada i crkve Svetog Arhanđela.

Projekat sanacije Kanli kule, stare novske tvrđave iz turskog doba (16. vijek), koja je bila zatvor, a od 1966. godine rekonstruisana u jednu od najljepših ljetnjih pozornica na Jadranu, treba da se realizuje u dva dijela. U prvom bi trebalo da se obave manji radovi koji će prethoditi krupnijoj sanaciji klizišta. Tek nakon toga će uslijediti drugi dio, sanacija kule, kaže za Radio Jadran član tima stručnjaka, prof. Dušan Lučić, sa Instituta za građevinsarstvo Crne Gore.

Picerija i restoran

On je sa saradnicima još početkom aprila obišao Kanli kulu, organizovao istražne radove, kako bi se načelno utvrdio uzrok propadanja:

„Provjerili smo postojeće stanje, ne računajući klizište i njegovo moguće aktiviranje. Obavljena je analiza konstrukcije Kanli kule na osnovu čega smo dokazali da je potpuno nestabilna. To znači da bi u slučaju zemljotresa koji bi došao iz nezgodnog pravca imali vrlo lošu situaciju. Kula je potpuno nestabilna i zahtijeva ozbiljne mjere sanacije, ne računajući klizište, zaključak je prve faze radova“, precizirao je Lučić.

Ono što slijedi je raspisivanje tendera za izbor projektanta za ispitivanja i sanaciju klizišta, dodaje on:

„Realno bi bilo da ispitivanje i projektovanje bude završeno u sljedećoj godini i da onda krene sanacija. Kad se završi sanacija, predložili smo da se obave mjerenja jednu cijelu hidrološku godinu, koja traje 15 mjeseci. Ako se nakon njih pokaže da je sve mirno i stabilizovano, a klizište sanirano, onda se stiču uslovi da damo rješenje sanacije kule. Odnosno taj drugi dio sanacije kule odložen je dok se ne sanira klizište“, pojasnio je Lučić.

On je podsjetio da je kula „preživjela“ zemljotres ’79 koji ima povratni period od 300 god, tako da se takav „udar“ ne očekuje skoro. Sa druge strane, opasnost prijeti od „skadarskog zemljotresa“ , koji nema jačinu kao ovaj iz ’79. ali ima povratni period od 50 godina, a on bi trebalo da se desi brzo, kaže Lučić.

U ovom trenutku, on nije mogao precizirati koliko će koštati radovi, iako je sanacija kule uvrštena u državni budžet za sljedeću godinu. Opredijeljena su sredstva za izradu i reviziju glavnog projekta rekonstrukcije – konstruktivne sanacije, restauracije i konzervacije Kanli kule, kao i za početak radova.

Dosadašnja istraživanja, odnosno izradu glavnog projekta sa Direkcijom javnih radova, ugovorile su firme „S.M.N.L.“ d.o.o. iz Podgorice, „MonteCEP“ iz Kotora i Institut za građevinarstvo.

26 Komentari

 1. klizi klizi zato sto zidate glupost, sve jedno na drugo, ne postujete podzemne i nadzemne vode, zidate preko potoka, skrecete potoke, i nikad vam nije dosta apartmana, stanova kuca sa bazencicima, a onda kukate? a sad se kao ubiste od brige?? licemjeri jedni od naroda naseg.

 2. Karaca a da ti malo ucinis pumpin poznatom konzervatoru koji je upozoravao prije mnogo godina da nikad nije spojen kanal od Srbine prema savini,a to je radjeno 1976 nakon klizista,a ne nakon zemljotresa.Svaka vam je istina takva.lazete sami sebe,a nemate kapaciteta da obnovite svoje skromne kuce gradjene bez maltera.

  5
  3
 3. Magistrala rupa do rupe. Cim kisa pada voda ide svuda samo ne u sakte jer je vecina zacepljena niko da osposobi to ,Sredite puteve prvo pa onda popravljajte kule i gradove

  14
  3
 4. Koliko se para nabralo na parking, moze se sanirat svaka kula u grad i jos da para ostane..Da je srece pa da se tu potrose te pare koje nam svakodnevno otimaju..

  19
  3
 5. Novljani kratke pameti i kratkog pamćenja,

  Prije nekoliko godina država je dala nekoliko stotina hiljada eura da se sanira magistrala i klizište. Dejan Mandić SNP je uradio projekat a Slobo Krušo DPS je bio izvođač radova. Zajedno su se promovisali po medijima da je to bilo za povratit. Novljani kratke pameti i kratkog pamćenja, pitam vas šta su ova dvojica uradili i u što su potrošili državne pare ako Kanli kula i dalje klizi? Da ima države kao što nema ovim bi se bavio državni tužilac, koga isto nema.

  34
  3
  • jeste, i nakon tog posla se desilo da su se pojavile pukotine na par kuca ispod magistrale. Posao nije uradjen kako treba jer nije uradjena drenaza i odvod voda iz drenaze, a napravljena je brana koja je zacepila neko prethodno oticanje vode.

   22
   1
 6. Svakako da treba sačuvati Kanli, Forte mare, Španjolu i Citadelu, jer prestavljaju istoriju Herceg Novog. Ne manje važno je i sačuvati kuće, zgrade i druga zdanja koja se nalaze na kritičnim potezima , posebno duž hercegnovske rivijere. Putevi koji spajaju “magistralu” sa putem duž obale od Zelenike do Kamenara, tokom velikih kiša, postaju prave rijeke kojima se jednostavno ne može proći, a u isto vrijeme spiraju zemlju i potencijalno prestavljaju opasnost. Ko još pamti “tumbine” i konale koje su gradili stari da kupe bujične vode. Skorojevići, da izgradili dva-tri kvadrata više, sve su zatrpali i ostavili problem za budućnost.

  31
  1
  • Tačno tako.
   Sjećam se građevinskog buma 80 ih.
   Od Opštine naniže svi su tumbini zatvoreni,ili smanjeni.
   Novljanka je napravljena po propisu,a oko nje sve nakaradno,zatrpani odvodi i stalno je plavilo od tada.

   14
 7. Pošto ova vlast voli putovati,
  mogli bi skoknuti do Dubrovnika,da vide kako se odnose prema svojim kulama i drugim građevinama i kulturnim naslijeđem.
  Novca bi bilo,odraše nas nametima,ali treba plate uposlenim direktorima,tj.pripravnicima,pa otpremnine smjenjenim funkcionerima.A kadra nigdje.
  Nekada su govorili da je Dubrovnik 50 god. ispred nas.
  Sada sigurno više od 100.
  Od rata kojim nismo devastirani idemo unazad 5 godina za jednu kalendarsku.
  Dokle…

  33
  4
 8. Otprilike ovako.
  Svi znamo sve.I niko ne zna ništa.
  Kanli kula klizi.Pa što nam Bog da.
  A vlast se pozabavila ekskurzijama i krucijalnim pitanjima
  na kom će pismu biti neka tabla.
  P.S. Rekonstrukcija dijela šetališta uskoro počinje,čim vremenske prilike i blagdani i ……

  21
  4
 9. Kanli kula? Ma ke, prioritet je autobuska stanica.A ako se srusi Kula sazidacemo ljepsu i stariju no sto je bila. Nesto vam je ovo poznato, zar ne?
  Anonymousu, potpuno ste u pravu, dodao bih, samo, da je poslije zemljotresa “sanirano” kliziste od Kanli kule do Savine izlivenim AB sipovima koji su dodatno, “vezani” sa stijene zategama ali ne od nerdjajuceg vec od obicnog zeljeza koje je, vjerojatno, korodiralo i prekinulo prvobitnu funkciju. Cujem da ce projektni program za izradu projekata za sanaciju klizista i Kanli kule saciniti “strucnak” na celu Agencije za izgradnju ili mozda nece jer je to Agencija za izgradnju a ne rekonstrukciju i sanaciju.Boze, oprosti im, ne znaju sto rade.

  23
  1
 10. Samo vi planirajte , crtajte i ispitujte…. Niko ođe nije mrdnuo mjesecima…. Ovo je ogroman problem za državu i za grad…. Da se ovo desilo u bilo kojoj normalnoj državi , bilo bi riješeno za 2-3 mjeseca… Samo se vi dopisujte i prepisujte i čekajte budžete , dok sve ne zglajza u more.

  36
  3
 11. Žao mi je Prof. Lučiću što ste radili uzaludan i nekompletan posao:
  Svi mi baš dobro znamo da Kanli Kula klizi. Čak da klizi kompletan dio od sadašnje autobuske stanice preko Kule do motela Dubrava. Znamo da su jedan od uzroka loše sprovedeni tokovi buičnih voda kroz grad i da tu bez ogromnih ulaganja u drenaže i odvodne kanale ogromnog kapaciteta, rješenja nema. Takođe je problematično i vodovodno pumpno postrojenje odmah iznad Kule, jer prema izraženim gubicima u sistemu, velika vjerovatnoća je da postoji oticanje vode.

  Na kraju, sve i da se prstom upre u mjesta koja treba hitno rješavati, pitanje je budžeta ko će da izdvoji milionske sume, ko će dozvoliti / narediti raskopavanje privatnih parcela i svih ulica kako bi se napravila buična kanalizacija koja je u funkciji maksimalno 10 dana godišnje …

  I nije samo Kanli Kula ugrožena. Ugroženi su svi objekti na potezu autobuska – Savina iznad i ispod magistrale…

  Nego struka to ne smije javno da kaže, jer bi morali da se rade ogromni zahvati na svim objektima i infrastrukturi Herceg Novog..

  64
  2

Ostavite komentar

*

code