„Karmina Burana“ otvara Purgatorije 2016.

„Karmina Burana“ otvara Purgatorije 2016.

884
2
Podijeli

Na ljetnjoj pozorinici u Tivtu večeras će Mediteranske pozorišne svečanosti Purgatorije, Centra za kulturu Tivat, otvoriti poznata opera Karla Orfa “Karmina Burana”, u produkciji Srpskog narodnog pozoriša iz Novog Sada.

purgatorije 2016
Režiju potpisuje Sonja Vukićević, koja je ujedno radila i koreografiju hora. Dirigent je Mikica Jevtić, koreograf Leo Mujić, scenografiju je osmislio Miodrag Tabački, dok je dirigent hora Vesna Kesić Krsmanović.
Purgartorije ove godine doživljavaju 11. izdanje. Festival je ustanovljen i osnovan sa namjerom, da u toku ljetnje turističke sezone, domicilnoj publici, ali prije svega onima koji ljetuju na tivatskoj rivijeri, priušti čari i ljepotu mediternskog pozorišta u punom smislu te riječi.
– Ove godine selekciju Purgatorija čini deset predstava u kojima sam prepoznala želju umjetnika da izađu na crtu haosu današnjeg brutalnog svijeta i svojim umjetničkim činom stvore novi poredak stvari u kojem je čovjek bitan, u kojem se traga za smislom života, pokreću bitna pitanja egzistencije i stvara ljepota, kao estetska i etička kategorija. Ona koja spašava svijet buđenjem duše iz učmalosti, pogrbljenosti pred naletima pošasti savremenog svijeta – riječi su selektorke festivala, Tatjane Mandić Rigonat.
U selekciji su predstave eminentnih reditelja. Većina njih je ovjenčana brojnim nagradama na festivalima, a Purgatoprije zahvaljujući  besprekornoj organizaciji, suštinskom htijenju da bude zbirno mjesto umjetnički relevantnih ostvarenja su festival  koji uživa ogroman ugled i značaj u pozorišnom svijetu, vjeruje selektorka.

Picerija i restoran

Takmičarski repertoar Purgatorija

Narodno pozorište iz Beograda nastupiće sa predstavom “Rodoljupci”, koja je na programu 25. juna. Beogradski Bitef teatar nastupiće sa plesnom predstavom “Ptice” po Aristofanu, u četvrtak, 7. Jula. Teatar & TD iz Zagreba gostuje sa predstavom “Mrzim istinu”, u utorak 12. Jula, a 10 dana kasnije, 22. jula, na programu je još jedna predstava iz Zagreba u izvođenju GDK Gavella, “Umišljeni bolesnik”. Publika Purgatorija imaće prilike da u takmičarskom dijelu festivala pogleda i premijeru “Koštane” Centra za kulturu Tivat, u petak 5. avgusta, a predstava će biti prikazivana i narednih 3 dana, odnosno 6. 7. i 8. avgusta. “Pogled s mosta” Gradskog pozorišta iz Podgorice na repertoaru je 15. avgusta, a u četvrtak 18. avgusta “Duh koji hoda” Srpskog narodno pozorišta iz Novog sada u saradnji sa Centrom za razvoj vizuelne kulture. Moving Music Theatre iz Bitolja, Makedonija donosi publici interesantnu monooperu “Dnevnik jednog luđaka”, koja će biti prikazana u četvrtak, 25. avgusta. Beogradsko pozorište Atelje 212 nastupiće u petak 26. avgusta, u takmičarskom dijelu festivala, sa predstavom  “Mrešćenje šarana”. Posljednja takmičarska predstava za ovo izdanje Purgatorija je “Šćeri moja” Crnogorskog narodnog pozorišta, koja će biti prikazana u četvrtak 29. avgusta.
Pored takmičarskih predstava, ovogodišnje izdanje Purgatorija pratiće niz muzičkih i scenskih nastupa, koncerata, promocija knjiga, izložbi likovnih radova, predstava netakmičarskog karaktera i projekcija filmova.
Purgatorije su podržali Opština Tivat i Ministarstvo kulture  Crne Gore.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code