„Karmina Burana“ otvara Purgatorije 2016.

„Karmina Burana“ otvara Purgatorije 2016.

702
2
Podijeli

Na ljetnjoj pozorinici u Tivtu večeras će Mediteranske pozorišne svečanosti Purgatorije, Centra za kulturu Tivat, otvoriti poznata opera Karla Orfa “Karmina Burana”, u produkciji Srpskog narodnog pozoriša iz Novog Sada.

purgatorije 2016
Režiju potpisuje Sonja Vukićević, koja je ujedno radila i koreografiju hora. Dirigent je Mikica Jevtić, koreograf Leo Mujić, scenografiju je osmislio Miodrag Tabački, dok je dirigent hora Vesna Kesić Krsmanović.
Purgartorije ove godine doživljavaju 11. izdanje. Festival je ustanovljen i osnovan sa namjerom, da u toku ljetnje turističke sezone, domicilnoj publici, ali prije svega onima koji ljetuju na tivatskoj rivijeri, priušti čari i ljepotu mediternskog pozorišta u punom smislu te riječi.
– Ove godine selekciju Purgatorija čini deset predstava u kojima sam prepoznala želju umjetnika da izađu na crtu haosu današnjeg brutalnog svijeta i svojim umjetničkim činom stvore novi poredak stvari u kojem je čovjek bitan, u kojem se traga za smislom života, pokreću bitna pitanja egzistencije i stvara ljepota, kao estetska i etička kategorija. Ona koja spašava svijet buđenjem duše iz učmalosti, pogrbljenosti pred naletima pošasti savremenog svijeta – riječi su selektorke festivala, Tatjane Mandić Rigonat.
U selekciji su predstave eminentnih reditelja. Većina njih je ovjenčana brojnim nagradama na festivalima, a Purgatoprije zahvaljujući  besprekornoj organizaciji, suštinskom htijenju da bude zbirno mjesto umjetnički relevantnih ostvarenja su festival  koji uživa ogroman ugled i značaj u pozorišnom svijetu, vjeruje selektorka.

Takmičarski repertoar Purgatorija

Narodno pozorište iz Beograda nastupiće sa predstavom “Rodoljupci”, koja je na programu 25. juna. Beogradski Bitef teatar nastupiće sa plesnom predstavom “Ptice” po Aristofanu, u četvrtak, 7. Jula. Teatar & TD iz Zagreba gostuje sa predstavom “Mrzim istinu”, u utorak 12. Jula, a 10 dana kasnije, 22. jula, na programu je još jedna predstava iz Zagreba u izvođenju GDK Gavella, “Umišljeni bolesnik”. Publika Purgatorija imaće prilike da u takmičarskom dijelu festivala pogleda i premijeru “Koštane” Centra za kulturu Tivat, u petak 5. avgusta, a predstava će biti prikazivana i narednih 3 dana, odnosno 6. 7. i 8. avgusta. “Pogled s mosta” Gradskog pozorišta iz Podgorice na repertoaru je 15. avgusta, a u četvrtak 18. avgusta “Duh koji hoda” Srpskog narodno pozorišta iz Novog sada u saradnji sa Centrom za razvoj vizuelne kulture. Moving Music Theatre iz Bitolja, Makedonija donosi publici interesantnu monooperu “Dnevnik jednog luđaka”, koja će biti prikazana u četvrtak, 25. avgusta. Beogradsko pozorište Atelje 212 nastupiće u petak 26. avgusta, u takmičarskom dijelu festivala, sa predstavom  “Mrešćenje šarana”. Posljednja takmičarska predstava za ovo izdanje Purgatorija je “Šćeri moja” Crnogorskog narodnog pozorišta, koja će biti prikazana u četvrtak 29. avgusta.
Pored takmičarskih predstava, ovogodišnje izdanje Purgatorija pratiće niz muzičkih i scenskih nastupa, koncerata, promocija knjiga, izložbi likovnih radova, predstava netakmičarskog karaktera i projekcija filmova.
Purgatorije su podržali Opština Tivat i Ministarstvo kulture  Crne Gore.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code