Kavarić: Gigantski značaj za energetiku Crne Gore

Kavarić: Gigantski značaj za energetiku Crne Gore

1458
0
Podijeli

U Lastvi Grbaljskoj već godinu i po traje izgradnja prvog projekta u okviru Transbalkanskog elektroenergetskog koridora koji treba da visokonaponskim dalekovodom poveže Srbiju, Crnu Goru i BiH i dalje da se spoji sa podmorskim dalekovodom koji povezuje Crnu Goru i Italiju. Gradnju trafostanice i 400 kV dalekovoda do Pljevalja, vrijedne 25 miliona eura, finansira Evropska unija, a implementira Njemačka razvojna banka KfW.

lastva grbaljska gradnja dalekovodaIzvođač je firma Simens iz koje kažu da radovi napreduju planiranom dinamikom. Projektom se postiže potpuna integracija u jedinstveno i slobodno evropsko tržište električne energije, sigurnije snabdijevanje u zapadnom dijelu našeg primorja, kao i veća efikasnost crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Picerija i restoran

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je na svečanosti potpisivanja ugovora kazao da je Berlinski proces omogućio da riješimo dugogodišnje probleme u protoku roba i usluga, kroz mogućnost finansiranja saobraćajnih i energetskih konekcija sa regionom i dalje sa Evropskom unijom.

vladimir kavaric 2“Transbalkanski koridor, koji će Crnu Goru povezati sa Srbijom, je projekat koji je odobren na prošlogodišnjem samitu u Beču. Projekat podrazumijeva jačanje crnogorske infrastrukture vezane na podmorski kabal i izgradnju dalekovoda između Crne Gore i Srbije. Ukupna vrijednost projekta je 127 miliona eura. Crnogorski elektroprenos je uz pomoć Vlade Crne Gore obezbijedio kreditna sredstva  EBRD-a i KfW-a, a ugovor potpisan u Lastvi Grbaljskoj predstavlja ko-finansiranje tih kreditnih sredstava iz donacije u iznosu od 25 miliona eura“, naglasio je Kavarić.

On je ocijenio da ovaj projekat izgradnje infrastrukture ima gigantski značaj za energetiku i cjelokupnu ekonomiju Crne Gore.

“Sama povezanost sa Italijom podmorskim kablom je po sebi prioritet ove zemlje. On Crnu Goru stavlja u središte energetskih tokova ovog dijela svijeta i u potpunosti mijenja vizuru svih ostalih susjednih zemalja, dajući im mogućnost povezivanja sa Zapadnom Evropom, preko Crne Gore. Ali, kabal sa Italijom ima svoju punu snagu i svrsishodnost jedino realizacijom ovog projekta“, zaključio je Kavarić.

 

Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Andrej Lis istakao je da je poboljšanje povezanosti unutar Zapadnog Balkana, kao i ovog regiona sa Evropskom unijom, važan  temelj za ekonomski razvoj i izgradnju mostova između ljudi i biznisa. Zbog toga je EU postavila pitanje povezanosti visoko na listi prioriteta u procesu proširenja i namijenila milijardu eura za tehničku pomoć i investiranje u projekte iz agende povezivanja do 2020. godine.

Član Upravnog odbora Njemačke razvojne banke za Evropu i Aziju Roland Siler kazao je da Transbalkanski elektro-energetski koridor ne samo da će poboljšati i stabilizovati snabdijevanje električnom energijom u regionima, već će omogućiti i povezivanje tržišta, stvaranje novih poslovnih prilika i generisanje prihoda za Crnu Goru.

Izvršni direktor CGES-a Ivan Bulatović kazao je da Ugovor o donaciji za Transbalkansko elektro-energetski koridor – sekcija Crna Gora, pored globalnog političkog i ekonomskog značaja, ima poseban značaj i za tu kompaniju.

Inače, po kazivanju  mještana, donekle je nađen  i kompromis sa  dvije MZ Lastva Grbaljska i Jaz. Stanovnici ovoh naselja, vlasnici imanja, posljedjih su godina negodovali  zbog gradnje trafostanice i konvetorskog postrojenja, kao i energetskog kabla koji će prolaziti kroz polja i izlaziti na najljepšu plažu Jaz. Tvrdili su da će ti objekti  zaustaviti razvoj turizma, poljoprivrede, ribarstva. Tako je lokacija za trafostanicu izmještena u brdo, a trasa kabla je uz  put koji je napravljen kroz selo.

Inače, predviđeno je da cijeli projekat sa obje strane Jadrana bude završen do kraja 2016. godine.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code