Kavarić: Gigantski značaj za energetiku Crne Gore

Kavarić: Gigantski značaj za energetiku Crne Gore

1343
0
Podijeli

U Lastvi Grbaljskoj već godinu i po traje izgradnja prvog projekta u okviru Transbalkanskog elektroenergetskog koridora koji treba da visokonaponskim dalekovodom poveže Srbiju, Crnu Goru i BiH i dalje da se spoji sa podmorskim dalekovodom koji povezuje Crnu Goru i Italiju. Gradnju trafostanice i 400 kV dalekovoda do Pljevalja, vrijedne 25 miliona eura, finansira Evropska unija, a implementira Njemačka razvojna banka KfW.

lastva grbaljska gradnja dalekovodaIzvođač je firma Simens iz koje kažu da radovi napreduju planiranom dinamikom. Projektom se postiže potpuna integracija u jedinstveno i slobodno evropsko tržište električne energije, sigurnije snabdijevanje u zapadnom dijelu našeg primorja, kao i veća efikasnost crnogorskog elektroprenosnog sistema.

Picerija i restoran

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je na svečanosti potpisivanja ugovora kazao da je Berlinski proces omogućio da riješimo dugogodišnje probleme u protoku roba i usluga, kroz mogućnost finansiranja saobraćajnih i energetskih konekcija sa regionom i dalje sa Evropskom unijom.

vladimir kavaric 2“Transbalkanski koridor, koji će Crnu Goru povezati sa Srbijom, je projekat koji je odobren na prošlogodišnjem samitu u Beču. Projekat podrazumijeva jačanje crnogorske infrastrukture vezane na podmorski kabal i izgradnju dalekovoda između Crne Gore i Srbije. Ukupna vrijednost projekta je 127 miliona eura. Crnogorski elektroprenos je uz pomoć Vlade Crne Gore obezbijedio kreditna sredstva  EBRD-a i KfW-a, a ugovor potpisan u Lastvi Grbaljskoj predstavlja ko-finansiranje tih kreditnih sredstava iz donacije u iznosu od 25 miliona eura“, naglasio je Kavarić.

On je ocijenio da ovaj projekat izgradnje infrastrukture ima gigantski značaj za energetiku i cjelokupnu ekonomiju Crne Gore.

“Sama povezanost sa Italijom podmorskim kablom je po sebi prioritet ove zemlje. On Crnu Goru stavlja u središte energetskih tokova ovog dijela svijeta i u potpunosti mijenja vizuru svih ostalih susjednih zemalja, dajući im mogućnost povezivanja sa Zapadnom Evropom, preko Crne Gore. Ali, kabal sa Italijom ima svoju punu snagu i svrsishodnost jedino realizacijom ovog projekta“, zaključio je Kavarić.

 

Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Andrej Lis istakao je da je poboljšanje povezanosti unutar Zapadnog Balkana, kao i ovog regiona sa Evropskom unijom, važan  temelj za ekonomski razvoj i izgradnju mostova između ljudi i biznisa. Zbog toga je EU postavila pitanje povezanosti visoko na listi prioriteta u procesu proširenja i namijenila milijardu eura za tehničku pomoć i investiranje u projekte iz agende povezivanja do 2020. godine.

Član Upravnog odbora Njemačke razvojne banke za Evropu i Aziju Roland Siler kazao je da Transbalkanski elektro-energetski koridor ne samo da će poboljšati i stabilizovati snabdijevanje električnom energijom u regionima, već će omogućiti i povezivanje tržišta, stvaranje novih poslovnih prilika i generisanje prihoda za Crnu Goru.

Izvršni direktor CGES-a Ivan Bulatović kazao je da Ugovor o donaciji za Transbalkansko elektro-energetski koridor – sekcija Crna Gora, pored globalnog političkog i ekonomskog značaja, ima poseban značaj i za tu kompaniju.

Inače, po kazivanju  mještana, donekle je nađen  i kompromis sa  dvije MZ Lastva Grbaljska i Jaz. Stanovnici ovoh naselja, vlasnici imanja, posljedjih su godina negodovali  zbog gradnje trafostanice i konvetorskog postrojenja, kao i energetskog kabla koji će prolaziti kroz polja i izlaziti na najljepšu plažu Jaz. Tvrdili su da će ti objekti  zaustaviti razvoj turizma, poljoprivrede, ribarstva. Tako je lokacija za trafostanicu izmještena u brdo, a trasa kabla je uz  put koji je napravljen kroz selo.

Inače, predviđeno je da cijeli projekat sa obje strane Jadrana bude završen do kraja 2016. godine.

Reklama

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code