KAZNE RADA U JAVNOM INTERESU UMJESTO ZATVORA

KAZNE RADA U JAVNOM INTERESU UMJESTO ZATVORA

172
0
Podijeli

U gradskom preduzeću “Zelenilo” u Podgorici izvršena je prva kazna rada u javnom interesu koju je izrekao Osnovni sud u Herceg Novom.

Osuđeno lice umjesto zatvora dobilo je kaznu 180 sati rada u javnom interesu, odnosno obavljanje pomoćnih poslova prevoza i sadnje sezonskog zelenila na području glavnog grada. Trenutno još jedno osuđeno lice izvršava kaznu rada u javnom interesu u preduzeću „Zelenilo” D.O.O. na pomoćnim poslovima sezonske sadnje, navodi se u saopštenju.
Sredinom novembra prošle godine sporazume o izvršenju kazne rada u javnom interesu sa pet crnogorskih opština, Ministarstvo pravde stvorilo je osnovne preduslove da kazna rada u javnom interesu zaživi u sistemu izvršenja krivičnih sankcija u Crnoj Gori.
Evidenciju o izvršenim radnim satima u skladu sa zakonom vodi ovlašćeno službeno lice pravnog lica u kojem se izvršava ova kazna, a kontrolu izvršenja kazne prate i službenici Ministarstva pravde – Direkcije za uslovnu slobodu.
Očekuje se da u najskorijem roku još dvadeset osuđenih lica započnu sa izvršenjem ove kazne na teritoriji opština Herceg Novi i Danilovgrad.
Ministarstvo pravde nakon što osuđeno lice izvrši kaznu dostavlja izvještaj sudu koji je izrekao presudu u prvom stepenu o načinu izvršenja kazne i broju izvršenih časova rada u javnom interesu.
Pored sporazuma sa Glavnim gradom, Ministarstvo pravde je sporazume o izvršenju kazne rada u javnom interesu potpisalo i sa Prijestonicom Cetinje i opštinama Danilovgrad, Herceg-Novi i Kotor.
Ministarstvo pravde nastavlja da razvija mrežu javnih i privatnih preduzeća kod kojih će se izvršavati kazna rada u javnom interesu istovremeno promovišući izricanje kazne rada u javnom interesu i kod tužilačkog i kod sudskog kadra, kontinuiranim naglašavanjem benefita koji se ostvaruju ovim vidom kažnjavanja.
Cilj Ministarstva pravde u ovoj oblasti jeste da dodatno humanizuje kažnjavanje, smanji budžetske izdatke za izvršenje zatvorskih kazni, smanji procenat recidivizma i učini da osuđeno lice na izvjestan način „vrati dug” društvu – obavljanjem društveno korisnog rada.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code